Сцена / екран / ефир

Серии пърформанси в галерия "Графит", Варна

През октомври и ноември ще се състоят премиерите на 3 танцово-театрални пърформанса и 3 фамилни концерта

Серии пърформанси в галерия "Графит", Варна


◊ ПРОГРАМАТА

През уикендите на м. октомври и ноември Галерия „Графит” ще представи серии от танцово-театрални пърформанси и фамилни концерти, които са разработени от млади и талантливи групи артисти, подкрепени в реализацията на проектите си от Община Варна. Това, което ги обединява е, че са премиерни спектакли и са с експериментаторски характер от гледна точка на представяне и интеракция с публиката.

GPS | Graffit Performance Series

13.10., 19.00 ч.

medea
Танцов спектакъл / премиера

Хореограф Мирослав Йорданов
Изпълнение – Мирослава Захова и Никола Борисов
Музика – Юрий Бонджуков
Осветление – Ралица Тонева
Асистент – Елена Димитрова

medea се случва в опустошен свят населен с фантомни образи, фрагменти в който звучи ехото от мита. Свят на остатъци след изпепеляване. Тялото в този спектакъл се третира като радикализиран образ на кризата, изследва се динамиката му пробудена от програмираната му тленност в момента на неговото изчезване.


20.10., 19.00 ч.

medea
Танцов спектакъл

Хoреограф Мирослав Йорданов
Изпълнение - Мирослава Захова и Никола Борисов


27.10., 19.00 ч.

Глутница шепти любовно в тъмното
Танцово-театрален пърформанс / премиера
Фондация за културно развитие „Сидея”

Концепция: Светлозара Христова и Диляна Филипова
Текст: Валя Петкова
Пърформъри: Мануела Саркисян, Рената Желязкова, Георги Панайотов
Саунд дизайн: Иван Манов
Флейта: Мартин Павлов
Визуална среда: Велина Кокалова и Драго Горанов
Графичен дизайн: Стойчо Чакъров

„Глутница шепти любовно в тъмното” e танцово-театрален пърформанс, чиято поетична плът се разгръща в срещата с човешкото тяло. А-Тялото… сцена-за-сцената, екран и прожектор, скулптиране на непроявени образи…

Представление за невъзможната наподобителност, изследващо границите, репрезентативните и комуникативните възможности на театъра. Образът върху ретината – умален и обърнат; очите заблуждават – другият е Друг, другото е Друго.


04.11., 11.00 ч.

ММФ „Варненско лято за деца 2012″
Ти на какво свириш?
Концерт за деца и родители
Форте Квартет и Трио ЛаМигра

Концертът е част от серията „Маестро, разкажи ми за музиката” и в него участващите музиканти ще представят своите инструменти и ще разкажат интересни истории с музика и много усмивки. Децата от публиката ще имат възможност да опитат да свирят на различни инструменти (струнни, духови, ударни), специално подготвени за тях.


10.11., 19.00 ч.

ARTeFACT
Мултимедиен танцов пърформанс / премиера
Дерида Денс

Идея и хореография: Живко Желязков
Визуална среда и интеракция: Албена Баева
Музика: Иван Шопов
Танц: Jung In Lee (Южна Корея)
Продукционен мениджър: Атанас Маев

ARTeFACT е мултимедиен танцов пърформанс за унификацията на тяло и темперамент. Преодоляването на границите на една система и внедряването в друга, довежда до деструктивни промени в търсене на нова идентификация.

В спектакъла звукът и интеракцията между визуалната среда и танцьора правят възможно физическото преодоляване и фокусиране върху отделни етапи от действието и изграждане на различни гледни точки.


17.11., 19.00 ч.

Глутница шепти любовно в тъмното
Танцово-театрален пърформанс
Фондация за културно развитие „Сидея”

Концепция: Светлозара Христова и Диляна Филипова
Текст: Валя Петкова
Пърформъри: Мануела Саркисян, Рената Желязкова, Георги Панайотов
Саунд дизайн: Иван Манов
Флейта: Мартин Павлов
Визуална среда: Велина Кокалова и Драго Горанов
Графичен дизайн: Стойчо Чакъров


18.11., 11.00 ч.

ММФ „Варненско лято за деца 2012”
Какво ни казва музиката?
Концерт за деца и родители
Форте Квартет и Трио ЛаМигра

Концертът е част от серията „Маестро, разкажи ми за музиката” и в него участващите и децата от публиката заедно ще проследят как различните музикални елементи (ритъм, темпо, динамика) променят характера на музиката и създават образи на различни герои. Слушателите ще могат да опитат сами да създадат свой собствен герой.


02.12., 11.00 ч.

ММФ „Варненско лято за деца 2012”
Кой пише музиката?
Концерт за деца и родители
Форте Квартет и Трио ЛаМигра

Децата от публиката ще чуят интересни и вълнуващи истории за композиторите и тяхната музика. Музикантите ще покажат на децата музикалния език (нотите) и заедно ще опитат как се пише музика. В програмата ще прозвучат известни произведения от музикалната класика.


***

Хореографът Мирослав Йорданов е от Варна, но работи и поставя основно в София и чужбина. Създава моноспектакли и камерни представления в областта на съвременния танц. Като част от този проект са създадени танцовите спектакли: VOID; DUCTUS – ръководство за езда на мъртви конe; SLIT – Мишима и Св. Себастиан и Ecorche и други. Спектаклите са представяни на международни фестивали като българските: Sofia Dance Week, Antistatic и Международен театрален фестивал „Варненско лято”, както и чуждестранните: Tanec Praha - Чехия, Balkan Dance Platform - Сърбия, Masdanza – Испания, и др.

Фондация сидея е организация, която продуцира и разпространява проекти в областта на изкуството и културата, с идеята че именно чрез тях се осъществява моста между различните култури, социални групи и поколения. Водещи за фондацията са следните няколко принципа: децентрализацията на културния живот в България; привличането и възпитанието на нови публики; социализирането на хора в неравностойно положение чрез изкуството и стимулирането на културното многообразие и междукултурния обмен. Дейността на фондацията е съсредоточена в три основни направления – образователно, културно и социално.

Основатели на Derida Dance Centеr са режисьорът и хореограф Живко Желязков и арт мениджърът Атанас Маев, които през 2002 г. се обединяват около идеята за сформиране на екип от артисти, работещи в областта на съвременния танц, театър и шоу. Първоначално компанията е регистрирана в Испания и към нея са привлечени професионалисти от България, Испания, Шотландия, Уелс, Куба, Франция, Аржентина и Русия. След завръщането си в България през 2008 г. Derida Dance осъществява още една своя идея. Появява се първият център за съвременен танц в София – Derida Dance Centеr. През 2010 г. Derida Dance става официален член на една от най-големите международни мрежи в областта на съвременните изпълнителски изкуства IETM, както и партньор на Aerowaves - международна мрежа за танцови представления.


Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
10.10.2012 г. 16:30
Посетено:
1398
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15553-serii-parformansi-v-galeriya-grafit-varna