Сцена / екран / ефир

Резиденти в Derida Dance Center

Mесец октомври 2012 година

Резиденти в  Derida Dance Center


◊ СЪБИТИЕТО

През месец октомври 2012 година Derida Dance Center подкрепя реализирането на проекта "Метаморфоза" на Театър "Атом" в рамките на Резидентската програма на танцовия център.

Проектът "Метаморфоза" е най-новата инициатива на театър "Атом", който се осъществява в копродукция с ТР ”Сфумато”.

Aвтори и участници в него са актьорите Стефания Георгиева и Христо Таков.
Костюми и сценография: Стефания Георгиева Композитор: Христо Таков
Сценичен дизайн на осветлението: Камен Марин.

"Метаморфоза" е изграден изцяло на базата на изследване на човешкото тяло и езика му като изразно средство на сцената. Неговата естетика като художествен инструмент за изразяване на емоции, символи и чувства. В своята същност проектът разглежда взаимовръзката между мъжкото и женското началo, етапите на метаморфоза, през които те преминават, за да достигнат пълна хармония и тяхната проекция чрез телата на актьорите.

Премиерата ще се състои на 31.10.2012 г. от 19:00 ч. в камерна зала на ТР „Сфумато”.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, фондация „Етюд” и резидентска програма на център за съвременен танц „Derida Dance Centere”.      

До 15 октомври 2012 г. ще бъдат обявени новите условия за следващия период на резиденция в Derida Dance Center (декември 2012 - април 2013)

 

◊ БИОГРАФИЯ НА ТЕАТЪР "АТОМ"

Сдружение "Fools on the hill" е създадено в края на 2011 година от младите актьори Христо Таков, Камен Марин и Стефания Георгиева. Трупата е обединена под името театър "АТОМ". Целта на сдружението е да търси и открива нови театрални форми, техники и изразни средства в сферата на сценичните изкуства; да помогне за изграждането на новия образ на България в съвременното театрално изкуство; да отвори границите на България за комуникация и обмен с други страни от Европейския съюз и извън него.

През месец ноември 2011 година по покана от френската асоциация "Euroculture" младите актьори създават първия си спектакъл "На ръба" във Франция по резидентска програма. Спектакълът е изграден на основата на музика и съчетава в себе си изследването на различни театрални техники.

В началото на 2012 г. спектакълът има премиера в България, а през месец май получава награда за "Търсения в областта на съвременния театрален и пластичен език и образност" на XIII Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса" Търговище 2012 г.

В края на месец май "На ръба" е поканен да представи България на световния куклен фестивал "WAP" в Прага, Чехия. Благодарение на подкрепата на "Bulgaria Air"и НФ Култура театър "АТОМ" участва на този фестивал, където "На ръба" печели награда за "Best original performance".

Сдружението става член на АСТ (Асоциация за Свободен Театър) през март 2012 г.

Благодарение на подкрепата на "Арт Офис" и Фондация "Америка за България" и създадената от тях програма „Изкуство в движение", театър "АТОМ" осъществява турне на спектакъла "На ръба" в Стара Загора, Пловдив, Търговище и Кърджали. Представлението участва в "Панаир на куклите" организиран от Столичен куклен театър, град София през месец септември и фестивала "Двама са малко, трима са много" на Държавен куклен театър – Пловдив, както и на "Bosh" фестивал в Македония.

Сезон 2012/2013 "На ръба" се играе в ТР "Сфумато", след като на малък сезон спечели правото да се включи в големия сезон на ТР "Сфумато".


Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
16.10.2012 г. 11:29
Посетено:
1394
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15547-rezidenti-v-derida-dance-center