Сцена / екран / ефир

"Последната секунда" – филм за бъдещето на Земята и мястото на всеки от нас

Безплатни прожекции в Експо Баня София от 10 до 13 октомври

"Последната секунда" – филм за бъдещето на Земята и мястото на всеки от нас


◊ "ПОСЛЕДНАТА СЕКУНДА"

Земята е жив организъм. Какво бъдеще я очаква? Къде е мястото и значението на всеки един от нас и кои са хората, които вярват, че със своите малки крачки могат да обърнат посоката на това бъдеще? Имаме ли шанс да променим нещо в „последната секунда”?

Продуцентът Камен Чипев и режисьорът Веселин Зографов представят своята оригинална гледна точка и отговори през погледа на хората, дръзнали да живеят по начин, хармоничен с природата и нейните закони, и нещо повече – да планират, кандидатстват за финансиране и реализират своите еко-идеи и проекти, които впоследствие придобиват все по-голямо значение за все повече хора от селото или местността, в която живеят.

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Замислен като документален филм, който да представи добри еко практики на Програмата, той се превръща в увлекателен, чисто човешки разказ, за това какво провокира хора от най-различни професионални сфери, региони, етнос и бит да се посветят на опазването на природата и бъдещето на земята ни.  Със сигурност, ще ви се прииска да опитате от вкусните домашни мекички на сладкодумната леля Дешка, с които тя очаква децата в зеленото училище, био-медът, билките или плодовете. А защо да не участвате с опитен водач във „фото-лова” на кафява мечка, за да се докоснете отблизо до дивата природа, без да притеснявате останалите й обитатели? Филмът представя и резултата от по-смели идеи, които днес са реалност: фотоволтаичен навес за зареждане на електромобили, система за отопление чрез използване на геотермалната енергия, слънчеви колектори, еко-компостери ...
 
Филмът е повод за размисъл как в днешното консуматорско общество можем да се отнасяме към природата с необходимия респект. Може би, достатъчни са малко повече смелост и ентусиазъм, за да може всеки от нас да промени нещо, макар и в „последната секунда”.

• Прожекциите на филма са безплатни. Можете да го видите в седмицата между 10 и 13 октомври в Експо Баня София на бул. "Мария Луиза" 16 (изложбена зала на Roca). През последните години, залата се утвърди като традиционно място за провеждане на различни еко-инициативи.

• Ако искате да се запознаете лично с авторите на филма и с неговите герои, заповядайте на премиерата, на 9 октомври от 18 часа. Поради големия интерес, обаче, необходимо е да си запазите предварително място на тел. 02/939 60 90.


◊ ПРОГРАМАТА ЗА МАЛКИ ПРОЕКТИ

Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд работи в България в периода 2005-2012 г. и е съфинансирала 105 проекта с общ размер повече от 9 млн. Щатски долара, от които частта на Програмата е 3,8 млн. Щ.д., а останалите средства са принос на самите бенефициенти.

Програмата е насочена към опазване на биологичното разнообразие, намаляване на човешкото въздействие върху изменението на климата, опазване на земите от деградация, опазване на водите и предотвратяване на изпускането на устойчиви органични замърсители.




Автор:
Организаторите
Публикация:
06.10.2012 г. 16:28
Етикети:
Посетено:
1694
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15524-poslednata-sekunda-film-za-badeshteto-na-zemyata-i-myastoto-na-vseki-ot-nas