Сцена / екран / ефир

Христо Мутафчиев и Теди Москов в Акция "Приемно време"

Звезди на родния театър ще преподават в НБУ по покана на Снежина Петрова

Христо Мутафчиев и Теди Москов в Акция "Приемно време"


◊ СЪБИТИЕТО

Актьорът Христо Мутафчиев и режисьорът Теди Москов са част от новия преподавателски състав към Университетски театър на Нов български университет. Двамата изненадаха с появата си първокурсниците в деня на откриването на новата академична година във ВУЗ-а. Поводът беше участието им в Акция „Приемно време“, организирана от актрисата Снежина Петрова, която от тази година оглавява департамент „Театър“ към НБУ.

Актьорът Владимир Пенев, режисьорът Недялко Делчев, драматургът Яна Борисова и поетесата Силвия Чолева също ще се включат в обучението на младите театрали в НБУ, отново по покана на Снежина Петрова. Едни от най-изявените български театроведи ще изградят теоретичната рамка на програмата.

За първи път в български театър се случи събитие като Акция „Приемно време“. То използва модела на популярния на запад формат „speed dating”. Участниците в този формат прекарват по няколко минути на една маса с непознат и се опознават до изтичането на времето (в случая 5 минути), след което сменят масата и събеседника. Разбира се, този път непознатите не бяха никак непознати, а целта на акцията беше да улесни запознанството между новите и старите лица на НБУ.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Освен че ще срещне студентите с едни от най-успешните имена на българския театър, като ръководител на театъра в НБУ доц. Снежина Петрова ще търси нови възможности за различни стажове, уъркшопове, семинари и конференции. Програмата ще разшири теоретичната си рамка, ще има важни нововъведения като писане за театър и мениджърски практики в театъра. Програмата ще изгради още нови и по-устойчиви връзки за обмен на студенти с международни университетски програми за театър. Предстои и сериозно развитие на специализации и нови магистърски програми. Специални усилия ще бъдат вложени в съвместна работа с училища.
Автор:
Иван Попов
Публикация:
03.10.2012 г. 16:09
Посетено:
1361
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15505-hristo-mutafchiev-i-tedi-moskov-v-aktsiya-priemno-vreme