Сцена / екран / ефир

Филми от Скандинавия и Прибалтика до 30 септември в София

Фестивалът „Северно сияние” започва на 20 септември от 19 часа в Дома на киното

Филми от Скандинавия и Прибалтика до 30 септември в София
Кадър от филма "Хубав живот"


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Четвъртото издание на кинофестивала „Северно сияние” ще бъде открито на 20 септември от 19:00 ч. в Дома на киното с норвежкия филм „Да захапеш кокала”. Почитателите на северноевропейското кино ще могат да се насладят на най-доброто от Скандинавия и Прибалтика в салоните на Дома на киното, Евро синема и Червената къща от 20 до 30 септември.

Стандартната цена на билетите е 6 лева, а пропуските за учащи и пенсионери са с цена 4 лева.


◊ ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА

„Да захапеш кокала”, който открива фестивала, е отличен с 5 награди „Аманда” на Норвежката филмова академия, включително и за най-добър филм. Лентата представя историята на брат и сестра, разделени като деца, които години по-късно попадат на обща позната, която иска да ги събере.

Второто норвежко предложение е „Момчето, което заобича Ингве” – отличен с 4 награди на Норвежката филмова академия. Филмът пренася зрителите в края на 1989-та, в дните след падането на Берлинската стена. В тези бурни времена тийнейджърът Ярле открива, че най-готиното гадже, най-яките приятели и най-откачената банда не са всичко, от което има нужда.

„Лимбо” е копродукция между Норвегия, Дания и Швеция, с която зрителите ще напуснат за кратко скандинавския хлад и ще се пренесат под слънчевите лъчи на Тринидад и Тобаго, където норвежко семейство ще трябва да се приобщи към местните традиции.

Най-новият филм на любимия на българските зрители Йозеф Фарес (”Ченгета”, „Бързо, бързо”) също е част от програмата на „Северно сияние”. „Азиз Нахута” представя живота на симпатичен арабски емигрант, на когото му предстои да стане дядо. Както и в предишните си комедии, Йозеф Фарес умело балансира между абсурдисткия хумор и горчиво-сладките истини на ежедневието.

Отличеният с „Кристална мечка” на фестивала в Берлин „Ще се справим” представя живота на малкия бунтар Фриц, който е готов на всичко, за да се справи с несправедливостите, на които е подложен в училище. Продукцията е отличена с 6 статуетки на Датската филмова академия, включително за най-добър филм.

„Семейство” е вълнуващ съвременен разказ за сложните семейни взаимоотношения и трудността на индивидуалния избор. Филмът е отличен с наградата на ФИПРЕССИ на „Берлинале” и попада в селекцията за „Златна мечка”.

Литовският „Анархия в Жирмунай” представя сблъсъка на наивната Виле, отраснала в провинциално градче с пънкарката Сандра, която твърдо е решена да просвети приятелката си в анархистичните си принципи. Филмът е отличен със „Сребърен Свети Георгий” на фестивала в Москва.


◊ КЪСОМЕТРАЖНА СИМФОНИЯ В СЕДЕМ ЧАСТИ

В програмата „Късометражна симфония” са включени седем късометражни филма на двама заклети ексцентрици и неразделни приятели, които през 2010 г. взривиха световните фестивали с изобретателната комедия „Симфония на шума”. Освен номинирания за Златна палма за късометражен филм „Музика за един апартамент и шестима барабанисти”, селекцията включва абсурдните комедии „Пътят на камбала”, „Човекът от никъде”, „Швеция”, „Ти беше там с приятеля си Франк”, „Хотел Риен” и „Жена с грамофон”, в които режисьорите иронизират гротескната бюрокрация и зависимостта ни от техниката в съвременния свят.


◊ ДОКУМЕНТАЛНО КИНО ОТ СЕВЕРА

В програмата на фестивала са включени 4 документални филма. Финландските предложения „Място за пушене” и „Дневната на една нация”, датският „Хубав живот” и естонският „Квартал „Нов свят”.

В „Място за пушене” ексцентричният финландски режисьор Юка Каркаинен представя един поглед отблизо към Финландия и финландците от началото на 21-ви век през няколко обществени места за пушене. Филмът е колаж от късове реалност на различни хора, а камерата се промъква в местата за пушене на болница, фабрика, влак, компания за обществен транспорт и дом за пенсионирани ветерани, за да хване мислите на героите в паузата за по цигара, когато те се изправят лице в лице със себе си и с околните.

„Дневната на една нация” представлява пъстър калейдоскоп на финландското общество – проследява шест човешки истории, ситуирани в шест различни дневни на финландски домове, представителни за обитателите им.

Ева Мулвад представя история, близка до тази, разказана в „Сивите градини”. В „Хубав живот” майка и дъщеря – датчанки, живеят в малък апартамент в богаташкия португалски град Кашкаиш, като възрастната жена се грижи за двете със скромната си пенсия, докато прехвърлилата 50-те дъщеря, която никога не е работила, е убедена, че заслужава повече от живота.

Естонският „Квартал „Нов свят” е филм за гражданска инициатива, създадена в Талин от хора с общи цели и сходни добри намерения, но също и за напрежението между активистите, което ескалира с годините. Какво се случва, когато някой разбира, че светът около него вече не е същият, а от огледалото го гледа уморен хипар, самотен в борбата си?

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
20.09.2012 г. 11:47
Етикети:
кинофестивалкинофесткиноСеверно сияние
кинопрограма
Прибалтика кино
северноевропейско кино
Посетено:
1849
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15413-filmi-ot-skandinaviya-i-pribaltika-do-30-septemvri-v-sofiya