Сцена / екран / ефир

Снежина Петрова оглавява департамент "Театър" в НБУ

Теди Москов, Владимир Пенев, Недялко Делчев, Яна Борисова и Силвия Чолева ще бъдат част от преподавателския екип

Снежина Петрова оглавява департамент "Театър" в НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Една от най-успешните и знакови български актриси - Снежина Петрова е новият ръководител на департамент „Театър” в НБУ. Под нейно ръководство системата на обучение се отваря към различни съвременни методи, тенденции и реализации, към нови международни реалности, към всякакви форми на развитие и реализация в театъра. Промяната в политиката на ръководство ще насочи висшето театрално образование към нови практики. Програмата ще бъде отворена към всички социални групи. Специални усилия ще бъдат вложени в съвместна работа с училища.

Програма „Театър” започва настоящата учебна година с нов и силен преподавателски екип. Освен щатните преподаватели, всяка година ще бъдат канени гост-лектори, изявени имена в българския театър със собствен стил и почерк. Част от екипа стават режисьорът Теди Москов, актьорът Владимир Пенев, режисьорът Недялко Делчев, драматургът Яна Борисова и поетесата Силвия Чолева. Едни от най-изявените български театроведи ще изградят теоретичната рамка на програмата.


◊ НОВОТО В ПРОГРАМАТА

Департамент „Театър” ще разшири утвърдените практики в обучението, ще даде нови и различни перспективи, различен театрален опит; ще срещне студентите с едни от най-успешните имена на българския театър, ще даде възможности за различни стажове, уъркшопи, семинари, конференции, ще разшири теоретичната рамка, ще прибави важни компоненти като писането за театър и мениджърски практики в театъра. Програмата ще изгради още нови и по-устойчиви връзки за обмен на студенти с международни университетски програми за театър. Предстои и сериозно развитие на специализации и нови магистърски програми.

Студентите ще имат възможност да се запознаят с разнообразни съвременни театрални практики в големия спектър на един не само драматичен, но и постдраматичен театър.

„Като ръководител на департамент „Театър” смятам да развия програмата по начин, който ще бъде алтернативен на съществуващите практики, който ще даде компетенции на студентите, които няма къде да получат и които биха ги направили конкурентоспособни не само в локален, а и в европейски план. За да подготвим нашите студенти за работа в подобна посока, ще развием нови специализации. Освен фигурата на актьора, режисьора и сценографа, обекти на нашето досегашно обучение в програмата, ще развием дисциплини, свързани с писане (критическо и творческо) за театър, както и менажиране на театрални проекти чрез европейско финансиране и работа в мрежи. Студентите в театралната дейност не бива да свеждат компетенциите си до една единствена роля, а да кръстосват умения от поне две специализации. Това се оказва и жизнено важно умение за днешния актьор. Лично аз не бих се ограничила в назоваването на съвременната театрална фигура, свеждайки я до просто „актьор”. Един успешен актьор има умения в различни области. Той е автор в най-дълбокия смисъл на сценичната си изява и има самосъзнание за мисията си.” - сподели доц. Снежина Петрова.

Приемът на студенти в департамент „Театър” вече започна. Първата дата е на 11 септември. Следващите две са на – 14 и 18 септември. Повече информация, новини и биографии на преподавателския екип ще намерите скоро на сайта на Нов български университет, департамент „Театър”.
Автор:
НБУ
Публикация:
17.09.2012 г. 16:00
Посетено:
3613
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15395-snezhina-petrova-oglavyava-departament-teatar-v-nbu