Сцена / екран / ефир

Премиера в кината на гангстерската комедия "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела"

Филмът, който разбива традиционните представи за българско кино

Премиера в кината на гангстерската комедия "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела"


◊ СЪБИТИЕТО

Media Productions
представя

"Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела"
Дебют на режисьора Георги Костов

Продуцент: Георги Костов
Сценарий: Георги Костов и Естер Симеони
Режисьор: Георги Костов
Оператор: Георги Райков
Монтаж: Александър Етимов
Сценограф: Мартин Славов
Костюмограф: Диана Цветкова
Грим: Мария Станкович
Звукорежисьор: Десо Велчев
Музика: Funk Busters; Дичо, Део и V.O.XX; 100 кила и Лора Караджова; Бат Венци от ЪПСУРТ; Nana&The Gang; Saint Electrics.

В ролите: Ивайло Захариев, Пламен Великов, Рая Пеева,  Георги Кадурин, Асен Блатечки, Тодор Доцев, Естер Симеони, Владо Въргала, Теодор Елмазов, Дичо, Део, Деян Донков, Цветан Николов, Филипа Балдева, музикантите от „Акага” и Братя Мангасариян и мн. др. Със специалното участие на проф. Илия Добрев.

Премиера в кината – 14.09.2012 г.


Двадесет и три годишният студент Антон, по прякор „Красивия“, иска да продължи следването си, но за осъществяването на тази своя цел първо трябва да намери пари отнякъде. „Красивия“ решава да рискува, но поради неблагоприятни за него обстоятелства, се забърква в страхотна каша от преплитащи се комични и абсурдни случки. Верен негов спътник е приятелят му „Космонавта”. Двамата се забъркват със съмнителни лица - наркобос, който има мания да подрежда лего, глуповати дребни мошеници, опасно топ ченге, секси блондинка, корумпирани държавни служители, футболист и мутреса, свързани от любовта към Достоевски и много други.


◊ ЗА ФИЛМА

Филмът е определен като гангстерска комедия – с други думи спада към криминалните жанрове, но през призмата на хумора. До известна степен продукцията пародира „наводнилото” се напоследък с екшън сюжети, стрелби, убийства и наркотици българско кино. Пародията се разбира още от самото заглавие, напомнящо това на холивудски шедьовър.

Освен динамичния монтаж, стегнатите диалози и ударни реплики, друг похват, който ще държи публиката в постоянно зрителско напрежение, е почти неспиращият музикален фон от разнообразни и енергични парчета.

Идеята за гангстерската комедия „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” се ражда през 2000 г. Следвайки в НАТФИЗ, Георги Костов има задачата да заснеме късометражно филмче. Така се ражда петминутна история за двама неудачници, които все се опитват да откраднат нещо, но постоянната им липса на късмет ги забърква в недоразумения. Нещо подсказало на Георги Костов, че тази комична история трябва да се развие. И така неусетно той започнал да работи върху сценарий за пълнометражна лента, който поставя началото на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Но съдбата изиграва лош номер. Харддискът на компютъра на Георги Костов се разваля и целият сценарий изчезва. След време приятели му дават идея да кандидатства за финансиране от НФЦ. Той успява да събере парченцата от историята, като сюжетът се актуализира, а за диалозите му помага Естер Симеони. През 2010 година решава да кандидатства. От НФЦ отказват финансиране. Георги Костов така и не пробва втори път, но намира спонсори за филма си.

Снимките на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” продължават 2 години. Някои сцени се махат, други се прибавят, но резултатът е повече от задоволителен според екипа на филма. 

Заглавието „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” напомня за „Две димящи дула” на Гай Ричи, но всъщност не е копирано, а подбрано нарочно, за да покаже, че иронията е основният елемент в комедията. Жанрът гангстерска комедия също е едно намигване, което показва липсата на придържане към някакви рамки.

Хуморът е тънък и намекващ, но в същото време репликите са ясни, конкретни и пораждащи усмивка, без да е необходимо замисляне. Иронията е заложена и в имената на героите. Прякорите им се „надсмиват” над така разпространените у нас еднословни названия на персони от подземния свят. В същото време имена, като Красивия, Космонавта, Шмекера, Майора и други показват персонифицирането на героите. От ролята на героя в сюжета, през излъчването му до умелата актьорска игра – всичко е тясно и конкретно свързано с концепцията на дадения образ.

Екипът на филма се състои от млади креативни хора, повечето от които с таланти не само в една област. Много от тях са любители на екстремни спортове и силни усещания - Ивайло Захариев обича рафтинг и скално катерене, Жоро Костов и Деян Донков имат афинитет към въздушните спортове, а Део си пада по сърфа. Актьорският състав е повече от атрактивен. Част от него са утвърдени български сексимволи като Асен Блатечки и Деян Донков, както корифеи от съвременната българска сцена, като Георги Кадурин. Част от актьорския състав е Рая Пеева - млада актриса, която играе една от главните роли. Тази година тя спечели приза „Дебют” на наградите „Икар” за ролята на Алис в пиесата „Отблизо”. Ярък кино дебют ще видим и в лицето на Естер Симеони – актриса, модел и сценарист в популярен български сериал. Няма да ни подминат известни и симпатични на българската публика лица, като Дичо, Део, Владо Въргала и др. Специален гост в актьорския състав е проф.Илия Добрев.

Във филма ще видим много епизодични герои, които са добре познати лица от българския шоубизнес и които приемат участието си в „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” заради забавния сценарий. Сред тях са музикантите от „Акага”, от сегашната формация „Братя Мангасариян”, режисьорът Цветодар Марков и др.

Актьорът Ивайло Захариев, който става популярно лице след стартирането на един от най-успешните български сериали „Под прикритие”, всъщност е откритие на режисьора Георги Костов. Доста преди да се яви на кастинг за сериала, Ивайло се явява на кастинга за снимките на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Любопитното е, че в отчаянието си, че дълго време не може да се спре на актьор за главната роля, Георги Костов напуска терена и оставя асистента си да довърши започнатото. Чак след това, гледайки записите, режисьорът съзира в дошлия по-късно Ивайло перфектния актьор за „Красивия”.

Саундтракът на гангстерската комедия съдържа песни с бунтарски текстове, рок жици, весел музикантски фънк с indie елементи, дори хип-хоп. Както самият филм разбива традиционните представи за българско кино с динамичния си монтаж, тънкия хумор и интригуващите ефекти, така и музиката към него, която допълва почти всяка сцена, е нетрадиционна. Текстовете на повечето парчета съдържат намеци за „системата” и последствията от нея, за бунтарски настроения дух на всеки, който се стреми към промяна и за силата на оптимизма.

„Няма да дам” на Дичо, бандата му V.O.XX и Део разчупва представата за български парчета с доста зарибяващ аранжимент, включващ твърд китарен саунд, свежо рапиране от Део и по-агресивна бленда от Дичо. Песента „Система” на хип-хоп изпълнителят 100 кила с вокалите на Лора Караджова отново съдържа бунтарски нотки, което си личи още от самото заглавие. Funk Busters, на които са основните композиции, са нови лица за българския мейнстрийм, но формацията има дългогодишен опит в областта на продукционната музика. Nana&The Gang е млада рок група, която също разбива представите за традиционното. Текстът на песента им „Роден с късмет” е буквално вдъхновен от историята на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Песента "Broken Born" (в превод – „Счупен/съсипан по рождение”) е по идея на Гриша Георгиев, който заедно с Мирослав Иванов и група "Saint Electrics" аранжира и записва песента през 2008 година.

Автор:
Илияна Йорданова
Публикация:
13.09.2012 г. 12:34
Посетено:
1918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15371-premiera-v-kinata-na-gangsterskata-komediya-pistolet-kufar-i-3-smardyashti-varela