Сцена / екран / ефир

Но Театър Ямамото от Осака на ART Space – лятна сцена до НДК

Японски класически театър Но представя пиесата "Феята на водата"

Но Театър Ямамото от Осака на ART Space – лятна сцена до НДК


◊ СЪБИТИЕТО

Но Театър Ямамото от Осака на ART Space – лятна сцена до НДК

На 16 август от 20:30 часа зрителите на ART Space ще могат да съпреживеят древното тайнство на Япония и на Театър Но. "Феята на водата" е пиеса написана от Ямамото Акихиро, собственик на Но Театър Ямамото и актьор от школата Кандзе. Всички елементи на пиесата - език, музикален съпровод, костюми, сюжет и движения - са подчинени на канона на театър Но.

Театър Но съществува от близо 700 години и е останал почти неизменен през вековете. Основният репертоар се състои от около 200 пиеси, много малко от които са писани след 1600 година. Езикът, използван в пиесите е бил древен дори и за времето, когато Но се е зараждал като изкуство и днес не са много хората, които могат да боравят свободно с него. Затова в света на Но не се случва често да се напише и постави на сцена нова пиеса, каквато ще имаме удоволствието да видим в София.


◊ ПИЕСАТА

"Феята на водата" е история за времената, когато столица на Япония е бил град Киото. Тогава той е бил наричан Мияко, а град Осака се е наричал Нанива. Мъж, живеещ в столицата Мияко, тръгва на път за Нанива. По пътя, близо до местността Ямадзаки, той вижда млада жена, която пътува с лодка по течението на река Йодогава. Пътникът й казва, че е тръгнал към Нанива и тя се съгласява да го вземе със себе си на лодката. По пътя жената възпява красотите на реката в миналото, но когато пристигат в Нанива, тя помръква и започва да скърби за вече замърсените води на реката. Заявявайки, че не може повече да живее в такава вода, момичето изчезва безследно в реката.

Пътникът разбира, че това е бил духът на реката - Феята на водата - и сключва ръце в молитва за нейното спасение. Изведнъж се появява дракон, който постила водна пътека и така приветства Феята на водата. Щастлива от оказаното й внимание, тя се завръща. Шоджо - богът на виното - също идва, за да отбележи тържествения случай. Накрая всички божества изразяват благодарността си към водата и се молят за вечното благоденствие на Нанива.



Автор:
ART Space
Публикация:
12.08.2012 г. 17:15
Етикети:
театърлятна сцена до НДКфестивалипразнициART Space
японски класически театър
Осака
Но Театър Ямамото
японски театър Но
Посетено:
1605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15268-no-teatar-yamamoto-ot-osaka-na-art-space-lyatna-stsena-do-ndk