Сцена / екран / ефир

Премиера на "Три ужасени миниатюри" в театър "Възраждане"

Театрите завършиха сезона, "Възраждане" го започва

Премиера на "Три ужасени миниатюри" в театър "Възраждане"


◊ СЪБИТИЕТО

Театър "Възраждане"
31 юли (вторник), 19:00 ч.

Премиера на "Три ужасени миниатюри"
от Майкъл Грийн


Режисьор: Петър Пейков
Сценография и костюми: Юлияна Войкова-Найман
Композитор: Румен Бояджиев-син

Участват актьорите: Анатоли Лазаров, Свежен Младенов, Георги Златарев, Христо Ботев, Александър Георгиев, Димитър Захариев, Емил Добрев, Мариана Жикич, Мирослава Върбанова-Аврамова, Ивет Радулова, Филипа Балдева


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Ако познавате режисьора Петър Пейков, или поне го следите, няма да се чудите на постановката - нито като подбор, нито като заглавие, особено като саркастичен подход. Той го може. Личат вкусът за театър и маниерът му актьорът да има свободата да обмисли как логически да импровизира в ролята си. Три ужасени миниатюри – кой е ужасеният? Актьори и режисьор – ох, какво да ги правим? Самите миниатюри – ах, на какво ни направиха! Провокаторът автор Майкъл Грийн (който самият е новатор и подтиква към бунтарство) – би ли си ги познал, а и дали би искал да ги познае? Всъщност той е известен тъкмо със създаването на пародийния театър от 70-те и 80-те години на миналия век, гарниран с виртуозен английски хумор.

И така. Трите съставки на представлението са: Ужас, Прелюбодеецът и Всичко е добре, когато свършва както Ви харесва. Препратките са ясни – псевдокласическото английско криминале, тип Конан Дойл, класическата комична опера и класическият Шекспир. Всичко е пародирано, обединено от персонажа на Водещия (Свежен Младенов) и Суфльорката (Филипа Балдева). Пример: пътуваща трупа, типични самодейци с амбицията да правят суперпродукции, катастрофира, а от оркестъра, който води със себе си (с 50 фагота!) остава само един триангел. Разиграват и фалшиво (по сценарий) речитативно изпяват типичното либрето: млада графиня със стар съпруг и любовник (двамата мъже с изненадваща връзка помежду си), отровен гъбен пай и пистолет довършват тримата герои, умират всички, по Шекспировски, а отровителната тайна, без да идва обичайният инспектор с неизменните лупа и шлифер, е разкрита от хора на свитата. По стените като декор висят многобройни дълги рога, внимателно почиствани от прислугата. Любовниците пък пият еликсира на любовта – розе, в сини пластмасови чашки. Или разиграват убийство заради завещание с намесата на типичния знаменит образ на инспектора или играят върху Шекспир, точно така, както не трябва да се поднася Шекспир и хубавичко преиграват.

Актьорите влизат смесено и многобройно в най-различни мъжко-женски роли. Противно на почина само мъже да са изпълнителите в Шекспировия театър, Марияна Жикич играе шута (макар че той непрекъснато мрънка как не желае да играе шут, защото ролята не била за него), а Ивет Радулова пък е ловец.

Хората трябва да реагират на лошия вкус. Как? Естествено, включително с интелигентно чувство за хумор. Но, дали всеки ще може да надвие себе си чрез самоиронията и отказа да се взима толкова на сериозно. Дали няма да се стъписа от ширещата се простащина, и избутването с лактите на Аз-а днес. Вижте как са го направили върху себе си театралите, чрез изкуството да осмиват собствените си претенции и лошо актьорстване (по заглавието на книгата на Майкъл Грийн) и ако ви стиска, помъчете се и вие. Ще има полза, със сигурност.



Автор:
Публикация:
30.07.2012 г. 12:35
Етикети:
Майкъл Грийнтеатърпремиератеатър Възраждане
Петър Пейков
Три ужасени миниатюри
Посетено:
1512
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15238-premiera-na-tri-uzhaseni-miniatyuri-v-teatar-vazrazhdane