Сцена / екран / ефир

"Право на любов" - документален филм на Адая Теруел

За правата на ЛГБТ семействата в 6 европейски държави

"Право на любов" - документален филм на Адая Теруел


◊ СЪБИТИЕТО

„Право на любов“/ „Right 2 love“
документален филм на Адая Теруел / Аdaia Teruel (Испания, Каталуния)

3 юли 2012, 21.00 часа
аrtnеwscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив


„ЛГБТ Пловдив“* ви кани на безплатна прожекция на документалния филм „Право на любов“/ „Right 2 love“ в аrtnеwscafe.


◊ ЗА ФИЛМА

„Право на любов“ е документален филм, който показва ежедневния живот на 7 семейства от 6 европейски държави (Гърция, Холандия, Франция, Испания, Швейцария и Италия) и ситуацията им на социално и легално ниво. Общото помежду им, освен любовта, е че са семейства с две майки или двама татковци. Това филмово проучване показва големите различия в правно отношение в 7 различни държави. Разликите варират от пълно правно равенство до липса на социална подкрепа и права в други. С личните истории на тези семейства става ясно колко много са се борили и продължават да се борят ЛГБТ семействата за равенство и признаване в обществото. Той предоставя искрено свидетелство за огромната нужда да се установят европейски граждански закони, които включват и защитават правата на ЛГБТ семействата. Защото едно семейство е семейство където и да се намира, независимо от държавата, религията, пола или убежденията на неговите членове, правата му като такова трябва да бъдат признавани.

Филмът е представен на втората европейска среща на ЛГБТ семейства, която се проведе тази година от 28-и април до 1-и май в Испания, Льорет де Мар. За България това е втора прожекция за филма, след представянето му в „Конюшните на царя“ на 25-и юни.

Понастоящем пълна брачна равнопоставеност има само в няколко страни: Испания, Белгия, Холандия, Норвегия, Швеция, Канада, ЮАР, Португалия, Исландия, Аржентина и Дания.

Филмът е заснет с подкрепата на FLG Associacón de familias de lesbianas y gais (Асоциация на хомосексуални родители)

трейлър:
http://vimeo.com/33959272


* „ЛГБТ Пловдив“ е правозащитна организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора. Сред основните ѝ приоритети е видимостта на гей общността и съхраняването на идентичността. Издава единствения ЛГБТ вестник в България - „Идентичности“.

Автор: аrtnеwscafe
30.06.2012 г. 15:04
Посетено: 1121
Етикети: документален филм, човешки права, хомосексуални двойки, ЛГБТ, Право на любов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15127-pravo-na-lyubov-dokumentalen-film-na-adaya-teruel