Сцена / екран / ефир

28 юни – ден на сцената в Локация Център 2012

Две предсталения в зала "Възраждане" - Габрово

◊ СЪБИТИЕТО

Две представления ще се играят на 28 юни в зала "Възраждане" в Габрово
– „Когато котката я няма” на Иво Йончев и Снежина Стоянова и „Пророчество” на театралана компания МОМО.


„Когато котката я няма”
е английска комедия на ситуациите, написана от Джон Мортимър и Браян Кук с хумор, тънки намеци и деликатни ситуации, в които зрителят постоянно разпознава себе си и своето ежедневие. Засегнати са човешките отношения ‐ между мъжа и жената, както в една интимна обстановка, така и в далеч по-несемейна и необичайна ситуация, между приятелите и роднините, между двама мъже както и между две жени, темите за любовта, изневярата и ревността. Текстът е изпълнен с много комични ситуации, напрегнати моменти и неочаквани обрати, като героите са подложени на доста изпитания, но всеки с различна крайна цел.

Представлението няма аналог на българската сцена до момента. Режисьорът Иво Йончев и психологът Снежина Стоянова съчетават в едно цяло изкуство (театър) и наука (психология).

„Когато котката  я няма” ще се играе на 28 юни, четвъртък, от 19 часа в зала Възраждане.


0т 21 часа ще започне представлението „Пророчество” на театрална компания МОМО. Това е 50-минутен спектакъл, а най-близката жанрова форма, с която може да бъде описан, е “токшоу”, тъй като текстът играе много важна и централна роля – не само като изразяващ съдържание, но и също като форма – думите се раждат, изговарят и в същия момент се показват на бялата стена, която е зад актьорите. Движещите се изписвани думи сами по себе си са средата, сценографията на пърформанса. „Пророчество” е посветено на 2012 година. То е интимно, директно, катарзисно представление, което изследва егото, клаустрофобията и свободата. То отваря рана - давайки израз на гласа на вината и роботизираната природа на ума, като я затваря в края, насочвайки вниманието към вечно присъстващото и никога непроменящото се, разкрива чрез думи, пластика и образи саморазрушителните тенденции на ума, бездната на самообвинението, тласъка към авто-канибализъм и от друга страна, вградената способност на човешкото съзнание да вижда и приема фактите от реалността без идентификация, такива каквито са.

„Пророчество” ще се играе на 28 юни от 21 часа в зала Възраждане.




. Локация Център е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област, Централна България.

Организатори на Локация Център са Сдружение Артерия и галерия Орловска 10. Събитието се осъществява с партньорството на Корпоративна търговска банка, Камара на архитектите в България, Полипрес, ИК Жанет-45, Fat Cat Bar, Фронтал +, хотел Балкана, Фондация Америка за България, програма Изкуство в движение, фондация Арт офис, хотел Балкана, Община Габрово, Обласна администрация – Габрово, Кметство Царева ливада, Община Севлиево, Sever.bg,  в-к 100 вести. Дарик радио, информационен портал Културни новини, агенция Елмазова, GabrovoNews.bg

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.06.2012 г. 15:20
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15111-28-yuni-den-na-stsenata-v-lokatsiya-tsentar-2012