Сцена / екран / ефир

Премиера на "Ловци на бисери " в Пловдив на Античния театър

Съвместен проект на Държавна опера Пловдив и Френски културен институт

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на операта "Ловци на бисери" от Ж. Бизе - концертно изпълнение

На 29 юни от 21 часа на сцената на Античния театър Държавна опера Пловдив ще представи концертно изпълнение на операта "Ловци на бисери" от Ж. Бизе. Това е поредната премиера за сезона - след успешните изпълнения на "Бохеми" от Дж. Пучини и "Севилският бръснар" от Дж. Росини.

Сред неповторимата атмосфера на Античния театър прекрасната музика на тази отдавна неизпълнявана в Пловдив опера от Бизе ще бъде поднесена с голямо майсторство от забележителните солисти Пиер-Ив Прюво, Рено Делег, Филип До, Ирина Жекова, хор и оркестър на Държавна опера Пловдив, дирижирани от маестро Дидие Талпен, директор на Френски културен институт за България.

Маестро Талпен е завършил дирижиране в Консерваторията в Париж и е дирижирал във Франция, Полша, Словакия, Украйна. В България е правил проекти съвместно със Софийска и Варненска опера. С музикантите от Държавна опера Пловдив се среща за първи път и признава,че е впечатлен от качеството на оркестъра.

Солистите, които са поканени за този спектакъл от Франция, са истински звезди. Пиер-Ив Прюво - баритон,  Рено Делег - бас, Филип До - тенор, който прави в момента изключително успешна международна кариера - ученик на Мирела Френи, и българката Ирина Жекова - сопран.

Този интересен проект е осъществен съвместно от Държавна опера Пловдив, Френския културен институт за България, Почетно консулство на Франция и Алианс Франсез.


Билетите са на цена 8, 10, 15 и 20 лв.

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
26.06.2012 г. 23:19
Посетено:
1540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15102-premiera-na-lovtsi-na-biseri-v-plovdiv-na-antichniya-teatar