Сцена / екран / ефир

Полското музикално представление „Масата” гостува на „Световен театър в София”

Едно електроакустично музикално околосветско пътешествие

Полското музикално представление „Масата” гостува на „Световен театър в София”


◊ СЪБИТИЕТО

МТФ „Варненско лято” и Столичната община

представят

Полското музикално представление
"Масата"



12 юни 20:30 ч.

Театрална работилница „Сфумато”

"Карбидо" – Вроцлав, Полша

идея, режисура и изпълнение
"Карбидо": Павел Чепулковски, Игор Гавликовски, Марек Отвиновски, Михал Литвинец

осветление
Томаш Шикора

звук
Яцек Федорович


◊ ЗА МУЗИКАЛНИЯ СПЕКТАКЪЛ

„Масата” е театрализиран музикален спектакъл за четирима изпълнители и един уникален инструмент - специално проектирана и създадена маса, която прозвучава в съчетание с глас и звукови ефекти, произведени от различни обекти и материали. „Масата” е зрелищен концерт със завладяващи ритми и физическо присъствие, които отвеждат публиката на електроакустично музикално околосветско пътешествие.

Музикантите са работили два месеца по изработването на масата с помощта на лютиери, дърводелци и саунд дизайнери. Конструирането продължило, докато не направили от една мебел изключително чувствително устройство, което улавя и увеличава и най-малките вибрации и ги трансформира в звук.

Спектакълът печели номинация за най-добро представление на Единбургския театрален фестивал 2007, наградата за алтернативно представление на фестивала TOUCAN OFF 2006 във Вроцлав и на Световния фестивал на свободната сцена Perth 2012 в Австралия.


◊ КРИТИКАТА ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Масата” на „Карбидо” е музикален проект от световна класа. Новаторски, завършен инструментално, „Масата” доказва, че въображението не познава граници в музиката.”
Grzegorz Cholewa, Gazeta Wyborcza, March2006

„Това, което видях, беше артистична сензация от най-висока величина. Сбор от истински талант и изобретателни артисти.”
M. Wlodarski, Lampa


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ ОТ "КАРБИДО"

„Карбидо” означава „свободен избор” и музикантите от вроцлавската група го упражняват с пълна сила в съчетаване на музика, театър и различни стилове (джаз, идилични мелодии, етно музика), зареждайки се от енергията на контрастите. Те предлагат едно приключение за слуховите навици на зрителите, като същевременно разтварят за внимателния наблюдател вратата към света.

Компанията е основана през 2003 г. от музиканти, свързани с групи като CEZ, "Kormorans" и "Formacya Bochianni". „Карбидо” са асоциирани към Hermetic Garage – артистичната платформа на Томаш Шикора, която обединява различни артистични проекти като „Масата”, The LZ 129 Hindenburg Disaster, PAPER T.E.S.L.A. SHOW или цикълът от концерти Avant Live. Групата композира и за музикални спектакли. Тя представя концерти в Полша и по цял свят. Музикантите живеят и работят във Вроцлав.


*
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Полски институт в София. Представянето на „Масата” в София се случва с любезното домакинство на Театрална работилница „Сфумато”

Програмата  „Световен театър в София”  се реализира от Международен театрален фестивал „Варненско лято” в партньорство със Столичната община.
Автор:
Организаторите
Публикация:
12.06.2012 г. 17:42
Посетено:
1338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14972-polskoto-muzikalno-predstavlenie-masata-gostuva-na-svetoven-teatar-v-sofiya