Сцена / екран / ефир

Аниматори от цял свят водят майсторски класове на "Златен кукер"

Анимационният фестивал е от 11 до 17 юни

Аниматори от цял свят водят майсторски класове на "Златен кукер"


◊ СРЕЩИ С АНИМАТОРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Майсторски класове и уъркшопи ще се проведат от 11 до 17 юни в рамките на третия международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София".


◊ ПОВЕЧЕ

• Майсторски клас с Макс Хатлър

12 юни, 18:00 ч., ФотоСинтезис Арт Център, бул. „Васил Левски” 57

Макс Хатлър ще разкаже за любовта си към експерименталната анимация и абстрактните движещи се изображения.

Макс Хатлър е завършил Университета Голдсмит, Училището по филмово изкуство в Мадрид и Кралския колеж по изкуствата, където се дипломира с магистърска степен по анимация през 2005 г. Негови творби са показвани на стотици филмови фестивали, както и в музеи и галерии по цял свят.

"Вълнува ме пространството между абстракцията и конфигурацията, където разказът е освободен от ограниченията на традиционния разказ. Моята работа съзерцава микрокосмоси, моменти, атмосфери - близки планове като отражения върху голямата картина. А филмите ми са почти без диалог – те изследват връзката между звука, музиката и движещите се изображения”, споделя Хатлър.

• Отблизо: Боб Живкович
13 юни, 18:00 ч., ФотоСинтезис Арт Център

Добросав Боб Живкович е най-известният и награждаван съвременен сръбски илюстратор, обичан от широката публика. Този изключително креативен и продуктивен художник е допринесъл с таланта си за кориците и съдържанието на множество книги, плакати, рекламни кампании и списания.

Въпреки това, по-голямата част от работата му е посветена на творби за детска литература, фентъзи, фантастика и проекти на различни организации, които защитават правата на децата.

• Уъркшоп с Еугениуш Горджеюк: Как се правят куклените филми в Студиото за филмови миниатюри в Полша
13 юни, 18:00 ч., Полски институт – София

Еугениуш Горджеюк e директор–продукция в Студиото за филмови миниатюри във Варшава. Първите му кино изяви са свързани с работа по филма на Кшищоф Кешловски „Първа любов” през 1974 г. Лично е участвал в работата по повече от 140 филма, като асистент и режисьор.

Еугениуш е автор на филмови сценарии предимно за деца. Работил е съвместно с едни от най-известните полски анимационни творци като Ян Леница, Йежи Калина, Лешек Коморовски, Веслав Жемба и др.

Провежда уъркшопове с деца и младежи в Полша и в чужбина с цел да запознае зрителите с процеса на създаване на анимационните филми, като едновременно с това запознава публиката и с постиженията на полската анимация.

• Майсторски клас с Хуан Пабло Сарамеля: Анимация с лимитиран бюджет
14 юни, от 15:00 до 18:00 ч., НАТФИЗ

Хуан Пабло Сарамеля ще проведе професионален майсторски клас за аниматори и режисьори на филми (сегашни и бъдещи), който ще се базира на техническите и креативни аспекти за направата на един анимационен филм с ограничен бюджет.

Необходимо е предварително записване за уъркшопа  с изпращане на имейл на film@animationfest-bg.eu. Имейлът трябва да е със заглавие „Workshop JPZ" и да съдържа трите имена, ниво на познания и телефон.

Хуан Пабло Сарамеля е независим режисьор и аниматор от Буенос Айрес, Аржентина. Дипломира се като анимационен режисьор в Института за филмово изкуство. Сам режисира и пише сценариите си за собствените си филми. Всичките му независими късометражни филми са награждавани на най-престижните фестивали по света.

Най-скорошният му късометражен филм “Луминарис” беше номиниран за Оскар. Печели Наградата на публиката и наградата на ФИПРЕССИ в Анеси през 2011 г., както и наградата за най-добър късометражен филм до 10 минути на МФАФ Златен Кукер – София.

• Уъркшоп с Анита Санча: Техники от анимацията като нови възможности за подобряване на учебния процес
14 юни, 16:00 ч., Унгарски културен институт

Анита Санча е от Англия и прави анимации на екологична тематика. Тя работи от дома в малко студио. Въпреки че е напълно самоука и се е учила от онлайн уроци в YouTube, тя вече е носител на няколко филмови награди, споделят организаторите на „Златен кукер”.

Кристиан Девита: От сценария до филма
15 юни, от 12:00 до 15:00 ч., Унгарски културен институт

Кристиан ДеВита ще разкаже историята на процеса на направата на игрални филми и анимация. Работил е с Тим Бъртън и Уес Андерсън. Главен художник-постановчик е на „Фантастичния Мистър Фокс”, номинираният за "Оскар" и БАФТА филм на Уес Андерсън - адаптация по класиката на Роал Дал.

Лекцията ще се фокусира върху процеса – от началната концепция и първообраза на завършените кадри, минавайки през различните етапи на продукцията, използваните техники и странните комични неща, които се случват по време на продукцията.

"Това, което ме грабва е силната концепция, добре разказаната хубава история и свежия визуален поглед", споделя ДеВита.

Уъркшоп: Стоп-моушън със Златин Радев
15 юни, 15:00 ч., кинозала на НАТФИЗ
 
Уъркшопът е по практическо въведение в стоп-моушън анимацията. В двучасовата практическа демонстрация ще научите (почти) всичко, което ви трябва, за да правите стоп моушън анимация: камери и софтуери; анимационни арматури; начини за закрепване на куклите към декора и разни дребни хитрини (за постигане на добри резултати) – споделят организаторите от „Златен Кукер”.
 
Записването за уъркшопа става с имейл със заглавие "Уъркшоп Златин Радев, изпратен на film@animationfest-bg.eu. Писмото трябва да съдържа три имена, ниво на познания, телефон.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.06.2012 г. 09:02
Посетено:
2342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14954-animatori-ot-tsyal-svyat-vodyat-maystorski-klasove-na-zlaten-kuker