Сцена / екран / ефир

Представление на "Когато котката я няма"

Театрален проект на дебютанти от НБУ и ТК "Любен Гройс"

Представление на "Когато котката я няма"


◊ СЪБИТИЕТО

10.06.2012, 20 ч.,
в кафе-бар "Бариста" - ул. "Позитано" 9А

"Когато котката я няма"
от Джон Мортимър и Браян Кук


Режисьор: Иво Йончев
Психолог: Снежина Стоянова

С участието на:
. Сабина Коен – дебютант, II курс в ТК „Любен Гройс“
. Владимир Цветков –дебютант, дебютант, завършил ТК „Любен  Гройс“
. Боян Тонев – дебютант, завършил НБУ, специалност „Театър“
. Деница Георгиева – дебютант, завършила ТК „Любен Гройс“
. Виктория Радева - дебютант, II курс в ТК „Любен Гройс“
. Дария Николова – дебютант, завършила ТК „Любен Гройс“


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Представлението „Когато котката я няма” е амбициозен опит да се съчетаят изкуство с наука, за да се покаже на зрителя онази част от него, която той всъщност знае, но не смее да признае, или за която просто не се замисля. Психологическите експерименти и сентенциите, вплетени умело в тази класическа и на пръв поглед непретенциозна комедия целят да докажат на публиката, че ние сме съвсем обикновени и по природа щастливи хора, и всички случки, било то хубави или лоши, идват от самите нас. Всички тези са подплатени с доказателства и предадени на зрителя в реално време под формата на експерименти, игри, мисли и сентенции в директен контакт с публиката. Това е един опит да се разчупи сантименталната представа на зрителя за заобикалящата го среда и забавлявайки се истински, той да усети сериозността на живота, която след това по собствена преценка да управлява.

Комедийната история на представлението показва основните отношения на две семейства - техните желания, мечти, действия и характери, поставени пред един от най-големите страхове за всяко едно семейство. Подложени на такова изпитание, героите реагират индивидуално, според същността и разбиранията си. Някои от тях са принудени да играят роли и да лъжат, за да постигнат целите си, което прави тази комедия на ситуациите едно невероятно преживяване. Връзката между изкуство и наука е оформена по доста интересен начин, подпомагайки тезата за същността на семействата и възможността те да останат същите до края на пиесата. Факт, който дори и те самите не могат да прогнозират. Може би публиката ще им помогне...

Идеята за разчупване на стереотипа при театралните постановки с включване на психологически елементи–експерименти, игри, сентенции, дава на този проект едно новаторско начало, което би накарало зрителите да се замислят над своя живот и над ежедневните ситуации, в които попадат, което е и ключът към успеха на едно представление.

Ключовата тема, засегната в пиесата е разликата между две поколения, които чисто физически са поставени в различни социални среди, откъдето произхождат и техните разбирания, идеи и отношение към живота. По психологически начин внимателно и задълбочено изследваме в какво е способна да превърне всяка среда дадено поколение, без то изобщо да си дава сметка за това. Оригиналният текст съумява да съчетае в себе си характерните елементи на 4-те различни темперамента, а именно - флегматик, холерик, меланхолик и сангвиник. Това са личности с характерно съотношение на активност, реактивност, темп на реакциите, пластичност и ригидност. На базата на своята различна темпераментност, всеки от характерите е достигнал до различен етап в собствената си пирамида на потребностите и именно това е една от основните причини за разминаването на техните желания и мечти не само като семейства, но и като приятели.

В цялата пиеса се преплитат истории за любов, съпружески отношения, изневяра, лъжа, секс, вина и самоубийство.

Представлението разкрива един различен поглед върху живота и неговите на пръв поглед комични моменти, които всъщност са съвсем естествени. Поставени обаче в живота на всеки от нас, те причиняват много болка, страдание и не дотам хумористичен светоглед.




Автор:
Публикация:
08.06.2012 г. 16:44
Посетено:
2165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14934-predstavlenie-na-kogato-kotkata-ya-nyama