Сцена / екран / ефир

Лекция-пърформанс на Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион

Две от най-влиятелните имена в съвременния танц за пръв път в България

Лекция-пърформанс на Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион


◊ СЪБИТИЕТО

"Лекция за пет пари" и "Пиеса за кравата"

Лекция-пърформанс на Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион


4 юни 19:00 – Художествена галерия, Варна

5 юни 19:00 - Театър „София”, София

 
За първи път в България пристигат хореографът Джонатан Бъроуз и композиторът Матео Фарджион – две от най-авторитетните имена в съвременния танц. Те описват артистичната си работа като „ръчно изработена, в човешки мащаб”. За последните 10 години творческият дует създава поредица от представления, съпоставящи формата на музикална композиция с радикалния и отворен подход към представлението и публиката. „Лекция за пет пари” и „Пиеса за кравата” влизат в диалог със структурата на легендарната „Лекция върху нищото” на Джон Кейдж (тази година светът отбелязва 100 години от рождението и 20 години от смъртта на революционния композитор). Те едновременно отдават почит към и поставят под въпрос начина на мислене в основата на танца и пърформанса през последните трийсет години.

„Простотата на средствата при Бъроуз и Фарджион и остроумният им хумор ви карат просто да ги заобичате”. Това пише нюйоркският критик Тоби Тобиас.

„Малко са изпълнителите, които могат да задържат дъха на публиката така, както го постига този дует... Пет звезди!”
Вестник “Гардиан”

 
◊ ПОВЕЧЕ

Джонатан Бъроуз започва като танцьор в Кралския балет в Лондон, където работи в продължение на 13 години и достига ранга на солист, но от 1991 г. решава да създава собствени хореографии. След като в продължение на години обикаля света със собствената си компания, през 2001 г. започва да се концентрира върху творчески сътрудничества с други артисти, с които да споделя измислянето, създаването, изпълнението и администрирането на съвместната им артистична дейност. През 2002 г. печели наградата на Фондацията за съвременен танц в Ню Йорк за особен принос в развитието на съвременната танцова сцена. Преподавал е в хореографското училище P.A.R.T.S. на Ан Тереза Де Керсмакер в Брюксел, както и изнася лекции в Лондонски университет, Хамбургски университет, Свободен университет – Берлин, Кралска академия за изящни изкуства – Гент. Притежава докторска степен от Лондонския университет. През 2010 г. издава книгата "Наръчник на хореографа" към престижното издателство Routledge Publishing.

Матео Фарджион завършва композиция при именитите композитори Кевин Воланс и Хауърд Скемптън и след завършването си свири известно време на бас китара в рок група. Интересът му към съвременен танц възниква след като попада на представление на Танцовата компания на Мърс Кънингам в Лондон. Този опит го окуражава да кандидатства в Международен курс за хореографи и композитори, където се запознава с Джонатан Бъроуз, с когото е в тясно сътрудничество вече повече от 20 години. През последните 15 години работи и заедно с известната английска хореографка Сиобхан Дейвис, пишейки музика за по-новите й представления. Фаргион композира и за театър, най-вече в Германия. Преподавал е в хореографското училище P.A.R.T.S. в Брюксел.

Със синопсис на български език.


*
Програма „Световен театър в София” се реализира от Международен театрален фестивал „Варненско лято” с подкрепата на  Столичната община и Фондация „Америка за България”.

Гостуването на Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион се осъществява с подкрепата на Британски съвет България.

Представянето на „Лекция за пет пари” и „Пиеса за кравата” в София се случва с любезното домакинство на Театър „София”.


Билети можете да намерите на билетната каса на Театър „София”, както и онлайн на http://bgbileti.com.


 
Автор:
Културна фондация "А25"
Публикация:
04.06.2012 г. 15:59
Етикети:
Посетено:
1422
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14883-lektsiya-parformans-na-dzhonatan-barouz-i-mateo-fardzhion