Сцена / екран / ефир

Кинофестивалът в Балчик отново събира български и чужди кинотворци

Петчленно жури от България, Русия, Турция, Сърбия и Финландия ще оценява филмите

Кинофестивалът в Балчик отново събира български и чужди кинотворци


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

В края на юни по традиция романтичното морско градче Балчик ще приюти български и чуждестранни кинаджии и почитатели на филмовото изкуство за 10-тото издание на фестивала за късометражно кино „В Двореца“.

Невероятното съчетание от филми, музика и море ще се случи тази година от 29 юни до 7 юли.

Фестивалният директор Цанко Василев обяви вече петчленното международно жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма. Това са руският оператор и режисьор Павел Костомаров, турският режисьор и филмов критик Фират Ючел, фестивалният програматор от Финландия Сана Килонен, българката, която работи в Ню Йорк, Снежина Латев и сръбският журналист и филмов критик Владан Петкович.


◊ ПЕТЧЛЕННОТО ЖУРИ

Фират Ючел е журналист и филмов критик - член на журито на ФИПРЕССИ на филмовите фестивали в Истанбул, Ротердам, Братислава и Фестроя в Сетубал. Започва академичното си развитие от специалността социология в Босфорския университет в Истанбул, но още тогава редактира програмния бюлетин на филмовия център „Митхат Алам“. През 2001 г. съосновава месечното киносписание „Altyazı“, ставайки негов главен редактор. Публикува филмови ревюта в няколко списания и вестници. Има магистърска степен по „Културни изследвания“ в университета „Билги“.

Фират Ючел членува в турската Асоциация на филмовите критици, като в момента следва докторат във факултета “Кино и телевизия” на Истанбулския университет, продължавайки работата си в списание „Altyazi“.


Павел Костомаров е руски режисьор и оператор. Като оператор е работил върху множество филмови продукции, включително с режисьорите Сергей Лозница, Виталий Мански и Алексей Учител (The halt, Broadway – Blacksea, The settlement, The walk, Summer Garden, The Museum of Marine, Portraits).

Носител на множество награди, за работата си във филма „Как прекарах това лято/How I Ended This Summer“ на реж. Алексей Попогребски е удостоен със „Сребърна мечка“ от Берлинале '2010, категория „Операторско майсторство“. През октомври 2010 г. Павел става първият носител на наградата на Франческо Мициано „За специален принос към световната кинематография“.

Роден е през 1975 г. в Москва. През 2003 г. завършва Държавния институт по кинематография (ВГИК), специалност „Операторско майсторство“.


Сана Килонен (род. 1976 г.) е фестивален програматор и журналист. От 2006 до 2012 г. работи в офиса на Тампере Филм Фестивал, основно в отдела за връзки с обществеността. От 2008 г. е част от селекционната комисия на международната конкурсна програма на фестивала.

През годините публикува множество филмови критики и статии, посветени на филмовата индустрия, етика и естетика. От март 2012 г. е правен асистент на депутат от финландския парламент.

Завършва история на киното и медийна култура, а също културни и женски изследвания в университетите в Тампере и Хелзинки.


Снежина Латев е мултидисциплинарен артист и сценограф. Родена е през 1981 г. в България, но през последните 9 години живее и работи в Ню Йорк. През 2003 г. завършва Колежа по дизайн в Роуд Айлънд с бакалавърска степен по изящни изкуства. Професионалният й опит е свързан с музикалния канал VH1, където работи като On-Air Senior дизайнер и арт директор.

Част от филмографията й като продуцент и сценограф включва заглавията „Ima Nema“; „The Kook“; „Bedwetter“; „Pattern-Seeking Mammals“; „Touching“.

Сред музикалните клипове, режисирани от нея са „Diver (Lemonade)“, „Small Deaths (e Dodos)“, „Fangela (Here We Go Magic)“, „Tunnelvision (Here We Go Magic)“, „Water Curses (Animal Collective)“.

Снежина е работила и върху множество изложби, представени в Ню Йорк, Маями, Бруклин, Париж, Мексико сити.


Владан Петкович живее в Белград, където работи като журналист на свободна практика, филмов критик, преводач и фестивален програматор. Той е кореспондент за Балканския регион за Screen International и Cineuropa.org, член на Международната прес академия и редовно изготвя филмови ревюта, статии, новини и обзори от филмови фестивали за няколко международни сайта и списания.

Владан е и програмен директор на Международния филмов фестивал Kratkofil Plus в Баня Лука, Босна и Херцеговина, а също програмен съветник на филмови фестивали и дистрибуционни компании.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.05.2012 г. 15:22
Посетено:
1825
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14823-kinofestivalat-v-balchik-otnovo-sabira-balgarski-i-chuzhdi-kinotvortsi