Сцена / екран / ефир

"Набуко" с Елена Баръмова на Фестивала "Орел на Дунав" 2012

Опера на откритата сцена на Свищовския амфитеатър

"Набуко" с Елена Баръмова на Фестивала "Орел на Дунав" 2012


◊ СЪБИТИЕТО

Сред разнообразната програма на тазгодишния Фестивал на античното наследство “Орел на Дунав” се откроява представлението на „Набуко” – на 26 май, събота, от 21 часа на сцената на Амфитеатър „Калето”.

Набуко ще изпълни баритонът Александър Крунев. В ролята на Фенена ще видим мецосопраното Петя Цонева. Измаел ще бъде младият тенор Петър Костов, a като Захария ще се превъплъти басът Пламен Бейков.

Диригент на продукцията, специално адаптирана за откритата сцена на Свищовския амфитеатър ще бъде Йосиф Герджиков.

Виртуозната партия на Абигаил ще бъде изпълнена от Елена Баръмова - любимото сопрано на свищовската публика още от спектакъла на „Норма” преди две години, когато тя изпълнява главната роля.


◊ ПОВЕЧЕ

За изпълненията на българското сопрано в ролята на Абигаил, чуждестранната критика пише:

"Като Абигаил, Елена Баръмова представи един мощен, овладян глас, с добре поставени височини."

"Сопраното Елена Баръмова се представи с ария на Абигаил от “Набуко”, като предложи една интензивна и изразителна интерпретация. Надарена с великолепен и мощен глас с драматичен тембър, Баръмова демонстрира голям гласов потенциал и голяма концентрация."



Елена Баръмова завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София, в класа на Констанца Вачкова. Продължава обучението си в Академия за млади оперни певци "Борис Христов" в Рим, при Мирела Паруто. Следва шлифоването на гласа й при Гена Димитрова, която изиграва основна роля в изграждането и като певица.

Елена Баръмова е гост солист във Варшавската опера с "Аида" и "Набуко", Операта в Лодз, Полша с "Макбет" и "Тоска", Операта в Прага с "Набуко" и "Турандот", Националната опера на Естония с "Набуко", Опера Маси, Париж с "Турандот", Кайро Опера, Египет - с "Бал с маски", "Аида" и "Тоска", Оперен фестивал "Classic Open Air" в Солотурн, Швейцария с "Аида" и "Дон Жуан". Гастролира с голям успех като Аида на Оперния фестивал в Аванш, Швейцария. Дебютира в Италия с Турандот на фестивала "Lirica in Piazza" - Маса Маритима. В Софийска национална опера Елена Баръмова се представя с Турандот, Лейди Макбет и Норма. Заедно с трупата гастролира с Турандот в Тайван и Япония.



◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивал на античното наследство “Орел на Дунав” - това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Двеста реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. В края на май (25-27 май), римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов) ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци.

Участниците ще пресъздадат римски легионери и ауксилиари, тракийски пелтасти и конници, готски воини и даки, сенатори и патриции от Рим, нимфи от Дакия и весталки от храма на Веста.

Ще има и конкурс за антична красота – един истински конкурс, различаващ се от режисираните съвременни конкурси, в който участничките ще бъдат от всички групи за възстановки от 4 държави.

Ще бъдат раздадени годишните награди за опазване и популяризиране на българското културно наследство.

Сред разнообразната програма на Фестивала се откроява представлението на „Набуко” – на 26 май, събота, от 21 часа на сцената на Амфитеатър „Калето”.



Автор:
Организаторите
Публикация:
25.05.2012 г. 18:47
Посетено:
1640
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14822-nabuko-s-elena-baramova-na-festivala-orel-na-dunav-2012