Сцена / екран / ефир

Късна емисия в "На седмото неб(ц)е"

Тодор П. Тодоров, Силвия Чолева, Васил Петров, Ангел Заберски-син

Късна емисия в "На седмото неб(ц)е"


◊ В ЕМИСИЯТА

На 3 май (четвъртък) от 22:00 ч. в програмата „ПроZZи“ очакваме вълнуващи текстове и фотография от Тодор П. Тодоров (1977). Той е доктор по философия и главен асистент в катедра „История на философията“ във Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Преподавател по „Философия на средновековието и ренесанса” и „Арабо-мюсюлманска философия”. Специализирал е в Томас Институт, Кьолн, Германия. Чете курс по фотография („Културни функции и деформации“) в специалност Културология, както и по „История на философията“ във Факултет по журналистика и масова комуникация.

Автор на сборника с разкази „
Приказки за меланхолични деца“. Носител на национална награда „Рашко Сугарев“ 2011 за най-добър къс разказ („Ван Гог в Париж“). Член е на Асоциация на писателите в България.

Любител и идеолог на нощното четене. Естествено мястото му е в/на Небцето ;-)


На 4 май (петък) от 22:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще посрещнем една от любимите ни български поетеси – Силвия Чолева. Тя е отговорен редактор на редакция „Култура“ на програма „Христо Ботев“ на БНР и водеща на предаването „Артефир“. От края на 90-те до закриването му през 2003 г. Силвия Чолева съосновава и води заедно с Иван Теофилов сп. „Сезон“. Преподавала е курс "Писане на есе" в НБУ. Сценарист на „Майка ми“, късометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова (2005). През 2007 г. получава наградата „Христо Г. Данов“ в категорията „Представяне на българската книга“ и Националната награда за поезия „Иван Николов“ за стихосбирката си „Писма“. През 2008 г. – награда „Рицар на книгата“ за представяне на българската книга в медиите.


Силвия Чолева е автор на поетичните книги „Детето на глухонемите“ (1993), „Вход“ (1996), „Внимателно“ (2001), „
Картички“ (2007), „Писма“ (2007), на есеистика и на романа „Зелено и златно“ (2010).


На 5 май (събота) от 22:00 ч. в програмата „NightLive” на „На седмото неб(ц)е” дебютират двама скъпи приятели и фантастични музиканти – Васил Петров и Ангел Заберски-син. Акцентът на концерта им ще бъде върху произведенията на Джордж Гершуин и Коул Портър.


Името на Васил Петров отдавна е запазена марка за професионализъм, изтънчено сценично присъствие и елегантност. Завършил е НМА „Панчо Владигеров”. Има огромен репертоар от стандарти и кавъри, поп и джаз. Издал е няколко успешни албума: „Васил Петров пее Гершуин” (1999), „Нещо различно” (1997), „Дует с Румен Тосков” (1995), „Петров пее Пармаков” (1995), „Другият” (1994), „Васил Петров – джаз и блус" (1994). Работи активно, а изявите му са на различни сцени – от клубове и пиано барове, до престижни концерти и фестивали. Гастролирал е в Швеция, Финландия, страните от бивша Югославия, Норвегия, САЩ и др. Работил с най-известните български джаз изпълнители и композитори – Румен Тосков, Васил Пармаков и Венцеслав Михайлов, с формациите „Акустична версия” и Биг Бенда на Вили Казасян. Има съвместни проекти с оперната певица Христина Ангелакова, с американските джазмени Дан Морети и Фил Проженцано, както и с много други.

Ангел Заберски-син осъществява своите идеи като композитор с формациите, които ръководи. Заедно с „Ангел Заберски бенд” е изнесъл редица концерти, има записи и компактдиск. Джаз пианист и композитор с огромна дейност, той е работил в Германия, Гърция, Швеция. Завършил е НМУ „Любомир Пипков” и Музикалната академия. От 1996 е преподавател по импровизация в Нов български университет.


. Цената на билетите е между 15-25 лв. в зависимост от разположението на местата.

Гостите, закупили билети, ще могат да ползват преференциална отстъпка от 10% за вечеря преди концерта.
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
01.05.2012 г. 21:05
Посетено:
1682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14650-kasna-emisiya-v-na-sedmoto-neb-ts-e