Сцена / екран / ефир

Представление на открито на спектакъла "Зеленодиво" в Дните на тарпана

Проект "Новото тракийско злато"

Представление на открито на спектакъла "Зеленодиво" в Дните на тарпана


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път откъси от спектакъла „Зеленодиво“ на Театъра на Софийския университет „Алма Алтер“ ще бъдат играни на сцена на открито – на 29 април в третия, последен ден от Дните на тарпана в Източните Родопи, в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско.

Импровизираната сцена ще е само на метри от мястото, където от септември 2011 година живеят докарани от Холандия стадо тарпани – възстановка на изчезналите диви коне тарпани, живели преди хилядолетия в Европа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Зеленодиво“ е пиеса на пловдивския писател и драматург Димитър Атанасов по неговия роман
Тарпани. Романът представя вечния стремеж към свобода чрез съдбата на табун подивели коне, избрали смъртта пред робството при хората.

Авторът на романа Димитър Атанасов, екипът на спектакъла ще имат възможност да видят за първи път на живо тарпани. За екипа на българско-холандския проект „Новото тракийско злато“, чрез който конете бяха заселени в Крумовградско, за  местните хора и туристите в района ще бъде интересно да видят спектакъла за тарпаните на открито. Публиката ще има възможност за дискусия с писателя
Димитър Атанасов, режисьора Николай Георгиев и част от изпълнителите. Спектакълът на открито и дискусията  се вписват в основния принцип на Театър-лаборатория “Алма Алтер” - интерактивността: публиката става основен участник във всички представления.

„Тарпани“ е написан през 1992 и вече е с две издания в България. През 2010 романът излезе на немски език в берлинското издателство „Dittrich” - "
Die unerträgliche Freiheit: Roman". Има множество отличия: награда от националния конкурс за роман на издателство “Хр. Г. Данов” (1990), наградата “Пловдив” (1993) и националната награда “Светлоструй” (1993). Интригуваща творба. Авторът е майстор на фабулирането. Той просто е успял, пише Николай Хайтов. Пиесата “Зеленодиво” е отличена с две национални награди за драматургия - "Иван Радоев" в Плевен и Голямата награда "Нова българска драма" в Шумен.

Първата постановка на „Зеленодиво“ е през 2000 година в Театър „Алма Алтер“, режисьор е Николай Георгиев.  Спектакълът е игран осем години и издържа 206 представления. Седемнадесет от тях са на английски език, представени на престижни международни фестивали в Кайро, Дижон, Франкфурт, Щутгарт, Прага, Букурещ, Загреб, Дубровник и др. Известната египетска критичка Раня Адел пише за спектакъла в списание „Експеримент“: „Кой  се е замислял за свободата като физическа необходимост, а не само като интелектуална такава? Българската трупа го прави в своето “Зеленодиво” актьорите се питат: има ли в човешкото тяло звук, който да изразява неговите трепети, усещания, импулси... Има ли цвят? Аромат? Изражение? Изказ? Именно третирането на физическата свобода е новото. Спектакълът е изграден чрез езика на тялото, езика на жестовете и движенията – бързи, резки, непредвидими, но винаги динамични и ритмични. Тялото отключва животинското. Освободеното тяло се превръща в красота, възторг, полет... но същевременно и страх.“

Втората постановка е от март тази година, отново на режисьора Николай Георгиев и отново в Театър „Алма Алтер“, но с нови актьори. Очаква се “Зеленодиво“ да гостува в Пловдив на 1 юни в рамките на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия”.


◊ ЗА ПРОЕКТА "НОВОТО ТРАКИЙСКО ЗЛАТО"

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в биологично земеделие.
 
„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.


. Програма на Дните на тарпаните: http://newthraciangold.eu/cmsnews.php?nid=169&lng=bg

Автор:
Алма Алтер
Публикация:
27.04.2012 г. 15:42
Етикети:
Посетено:
1699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14634-predstavlenie-na-otkrito-na-spektakala-zelenodivo-v-dnite-na-tarpana