Сцена / екран / ефир

Премиера на "Хайд парк" в НТ "Иван Вазов"

21 април, 19 часа, сцена "Сълза и смях"

◊ СЪБИТИЕТО

Народен театър "Иван Вазов", сцена "Сълза и смях"

"Хайд парк"

20 април, петък, 19.00 часа, предпремиера
21 април, събота, 19.00 часа, премиера

Режисьор - Деян Русев

В различните роли:
Латинка Петрова
Антон Радичев
Емануела Шкодрева
Васил Драганов
Стефан Къшев
Студенти от клас Сашо Илиев – НАТФИЗ

Музикално оформление:
Симеон Воев

Сценография:
Елена Иванова

Костюм:
Анна Кирилова


◊ ЗА РЕЖИСЬОРА

Деян Русев завършва режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Гр. Островски и Ал. Морфов през 1996 г. Освен дипломния си спектакъл „Некомуникативният“ по Харолд Пинтър през 1995 г. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, на театрална сцена поставя и пиесите „Машинописци“ от Мъри Шийзгъл в театър „Диалог“, „Зимна приказка“ от Уилям Шекспир в Драматичен театър „Васил Друмев“ – Шумен, „Черната воденица“ от Юрий Брезан в театрално сдружение „Студентина“ – София, и „Измамници“ от Звонимир Байсик в театър „Възраждане“ – София. От 1989 г. до сега работи като режисьор в агенция „СИА-21“, където освен телевизионни клипове създава и документалните филми „Мостовете на Видин“, „Зависимости“, „Пушенето забранено“. Първият му късометражен игрален филм е „Happy in my shoes“. В периода 1999–2003 г. е асистент-режисьор на филма „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов и първи асистент-режисьор на „Рапсодия в бяло“ – филм на Стефан Москов.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Идеята на режисьора идва от желанието му да изследва нарушената комуникация между хората. Според него хората се раждат еднакво добри, но глобализираното общество е факторът, който ги деформира и тласка  към алчност, определяйки като просперитет само и единствено финансово обезпеченото бъдеще.

Ема – главната героиня в този театрален колаж, е от хората, които се опитват да открият съчувствие, без да наранят достойнството си. Сложна личност, с богат на горчивини житейски опит, тя е наранявана и унижавана, но същевременно борбена и надарена с изключителна сила и надежда за духовен живот. Ема пътува в спомените си за минали възходи и падения из различни краища на Земята, където хора маски определят правилата и където не може да бъде такава, каквато е, защото й е отнета възможността да каже това, което мисли.

Очакването да чуе нечий глас по телефона се превръща в страст и смисъл на съществуването й. Така от постижение на цивилизацията телефонът постепенно се превръща в символ на разрушената й връзка със света. Неистовото желание на Ема за общуване преобръща по своеобразен начин живота, който й предстои, за да промени обратно посоката му във времето с всички измерения на А-за.



Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
19.04.2012 г. 13:38
Посетено:
1949
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14581-premiera-na-hayd-park-v-nt-ivan-vazov