Сцена / екран / ефир

Антония Беер изпълнява "Партитури за смях"

В рамките на фестивала "Антистатик"

Антония Беер изпълнява "Партитури за смях"
Сн. Marc Domage


◊ СЪБИТИЕТО

Партитури за смях – подбор (2007-2008)
Пърформанс


02.04.2012 г., понеделник, 19.00 часа
Център за култура и дебат "Червената къща", Червена зала

Антония Беер изпълнява пет партитури за смях от Кристиян Кещен, Никол Дембеле & Уилям Уилър и Хенри Уилт. Тя се интересува не само от механиката на смеха и неговите физиологични компоненти, а и от качеството му като жест, като безпричинна мимика или пък само като физическо и звуково преживяване.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Антония Беер се смее. И се чуди какво се случва междувременно в тялото й. Смехът се превръща в тема на изследователски проект, който преминава през уъркшопи, партитури, представления, а накрая и книгата „Rire/Laugh/Lachen“ (2008). Изпълнителката се интересува не само от механиката на смеха и неговата физиология, а от смеха като звук и форма, музика, хореография и преживяване, ритъм и жест. Като експресия отвъд обичайните му атрибути като шеги, вицове или хумор, сам по себе си феномен.

Представлението е реализирано в партньорство с Гьоте институт България.

Антония Беер е хореограф и изпълнител, кинорежисьор и драматург. Нейните интердисциплинарни занимания се характеризират с не-дисциплиниран начин на работа. Тя се изявява с различни партньори, често под формата на ролева игра. През 1994 г. основава в Берлин групата за пърформанси „ex machinis“. През 1996 г. се дипломира в областта на филмовото и медийното изкуство във Висшето училище по изкуствата в Берлин в класа на Вали Експорт, по-късно получава магистърска степен по режисура на пърформанс при Лин Никсън в Чикагския институт по изкуствата, САЩ. От 2000 г. Антония Беер живее и работи в Берлин.



Автор:
Гьоте-институт България
Публикация:
01.04.2012 г. 18:20
Етикети:
Посетено:
1536
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14472-antoniya-beer-izpalnyava-partituri-za-smyah