Сцена / екран / ефир

"Ричард III" с три ИКАР-а

Спектакъл на театралната 2012 година

"Ричард III" с три  ИКАР-а


◊ СЪБИТИЕТО

На церемонията по повод Световния ден на театъра 27 март постановката "Ричард III" от Уилям Шекспир на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, с режисьор проф. Пламен Марков, бе удостоена с най-много награди ИКАР 2012. Три отличия ИКАР, придружени с така желаната от всички български театрали статуетка, получиха Стоян Радев за главна мъжка роля, Калин Николов за авторска музика и екипът на театъра за майсторско техническо осъществяване. Професионалното съсловие отбелязва, че с тези три отличия Варненският „Ричард III” е станал спектакъл на театралната 2012 година.

В историята на българските театрални награди - ИКАР на Съюза на артистите в България (от 1974 г. с прекъсвания) и АСКЕЕР на фондация „Академия АСКЕЕР” (от 1991 г.) подобни случаи са рядкост, уточни театроведката Камелия Николова, също носител на ИКАР 2012 за критическия текст, издание на БАН „История на българския театър”, т. 4 „Българският театър между двете световни войни на XX век”, в съавторство с Николай Йорданов, Ромео Попилиев, Виолета Дечева и Йоана Спасова.

 

◊ ЗА НАГРАДИТЕ

Проф. Пламен Марковрежисьор на „Ричард III”

За мен е голямо удовлетворение, когато в мои спектакли актьорите постигат ролите на живота си. Преди Стоян Радев това се случи с Ирини Жамбонас - АСКЕЕР 2002 за главна женска роля в „Хубавата Клара” от Райнер Вернер Фасбиндер и с Веселина Михалкова – АСКЕЕР 1999 за поддържаща женска роля в “Зидарите и попа”, мой авторски спектакъл по Ю. П. Тодоров, поп Минчо Кънчев и Софроний Врачански в ДТ Сливен и т.н. Хубаво е, че „Ричард III” превърна четирите номинации в три награди ИКАР. Поздравявам отличените Стоян Радев, Калин Николов и техническия екип, чиято награда ИКАР би била немислима без прекрасната работа на сценографа и костюмографа Мира Каланова, номинирана за ИКАР. Радвам се за успеха. И точно сега искам да кажа на екипа, че наградите са важни, но истинското удоволствие в театъра носи трудът. Това е удоволствието, докато се колебаеш и търсиш в репетиционния процес, да разбереш в даден момент, че си намерил вярното решение. То е, което прави твореца истински щастлив. Вярвам, че Варненският драматичен театър ще поднесе на публиката още много стойностни спектакли.

Стоян Радев - ИКАР 2012 за ролята на Ричард III

Щастлив съм, че получих тази награда, защото тя гъделичка естественото самочувствие на артиста. Нейната себестойност се увеличава и от факта, че бях номиниран в най-високата категория на ИКАР-ите, заедно с такива добри актьори като Юрий Ангелов и Малин Кръстев, с когото отдавна сме приятели. Много ми беше приятно да получа отличието от носителката на ИКАР за главна женска роля за миналата година Ирини Жамбонас. Тя, както и много други актьори впрочем имат различни театрални награди от спектакли на проф. Пламен Марков. На сцената на ИКАР-ите казах, че отличието е, колкото мое, толкова и негово и това не беше популистко изказване. Проф. Марков е от режисьорите, които обичат актьорите, той се влюбва в тях и им дава доверието си, за да вървят заедно в изграждането на спектакъла.

На празненството след церемонията в Народния театър много хора ме уверяваха, че нашето представление е било техният фаворит за наградите и това също ме направи щастлив. Не съм си представял, че толкова не мога да сложа рамки на радостта си... И сега телефонът ми продължава да звъни, приемам непрекъснато поздравления и благодаря. Благодаря на всички!

Спас Спасов – театър майстор

Сценографията на Мира Каланова за „Ричард III” с моста, стилизирана версия на Tower Bridge, е много ефектна. В изработката се включиха всички наши технически служби – дърводелците работиха цяла седмица по дървената част, два дни отне само монтирането на стоманените въжета. Задвижването със сценична механизация и обслужването на въртящия се кръг изискваше също своите репетиции. Човекът, който върти кръга, всъщност е действащо лице и трябва да знае не само как, но и кога, в кой момент от спектакъла, на какво разстояние да премести моста. Движението на моста трябва да се синхронизира и с осветлението, което в „Ричард III” има специална роля. Трудности не липсваха, но с режисьор като проф. Пламен Марков, който знае точно какво иска, се работи лесно.

Веселина Михалкова - артистичен директор на ДТ „Стоян Бъчваров”

Трите награди ИКАР 2012 са изключително събитие за Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, още повече че подобно признание не се дава често на извънстоличен театър. Признанието за мен означава още, че не сме се поддали на субпродукциите и театралната комерсиализация. Радвам се, че освен с персоналните награди за Стоян Радев и Калин Николов, нашият екип е отличен и за майсторско техническо осъществяване. Високата оценка ИКАР е за всички наши ателиета и обслужващ персонал, без които спектакълът „Ричард III” нямаше да изглежда по същия начин.

Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна

За да поканим проф. Пламен Марков и да имаме точно този спектакъл, е въпрос на управленски избор. Радвам се, че заедно с актьорите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” направихме този верен избор. Трите ИКАР-а и четирите номинации го доказват. Гордея се с екипа на „Ричард III” и с нашия театър, който за пореден път се оказа на върха на театралното изкуство. Ще работя за това успехите на варненските театрали да продължават и в бъдеще.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
31.03.2012 г. 17:44
Посетено:
1577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14470-richard-iii-s-tri-ikar-a