Сцена / екран / ефир

Започва програмата от нощни културни събития в "На седмото неб(ц)е"

Поезия, музика, кино

Започва програмата от нощни културни събития в "На седмото неб(ц)е"


◊ ПРОГРАМАТА

От тази седмица стартира програмата от нощни културни събития, които ще се провеждат в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” (София, площад "Славейков" 11) от 23:00 ч.

Програмата се поддържа от платформата за съвременни изкуства "София: Поетики" (www.sofiapoetics.eu).

 

• В четвъртък (22 март) от 23:00 ч. в програмата "Нощта на поетите" ще се представи поетът Стефан Иванов – носител на голямата награда на международния фестивал "София: Поетики 2011". Стиховете на Стефан Иванов ще бъдат съпроводени от музика на Radiohead, Нова Генерация, Остава, Joy Division, John Cage, Bjork, и откъси от филми на Мая Дерен, Шантал Акерман, Клод Льолуш, Кшищоф Кешловски, Херц Франк.

 

• В петък (23 март) от 23:00 ч. започва „Кратка повест за небцето”: авторски пърформанс на Ангел Игов по романа му „Кратка повест за срама”, който спечели конкурса на фондация „Елизабет Костова” за превод на английски език и публикация в американското издателство „Open Letter”. Вечерта е посветена на героя Борил Кръстев и на това как той вижда себе си и как го виждат другите трима герои, и съответно ще бъде озвучена с любимата му музика: ранен прогресив рок от края на 60-те и началото на 70-те –  Jethro Tull, Blue Oyster Cult, Atomic Rooster, Camel, Van Der Graaf.

С представянето на Ангел Игов стартира програмата ПроZZи.

 

• В събота (24 март) от 23:00 ч. в програмата NightLive ще чуем Dekonstrukt – Y_NOT (един от създателите и бивш член на Ambient Anarchist), YvesO (Studio Dauhaus) и приятели – група експериментални артисти, които се занимават с предварителната преработка на аналогови и дигитални произведения на изкуството с цел създаване на нов аудио-визуален продукт, който може да се определи като experimental, cutting edge electronics, post-dupstep, IDM, electro, techno.

 

• В неделя (25 март) от 23:00 ч. в рамките на програмата "Студио Х" ще бъде прожектиран документалният филм „Приказки от брат Вим”, посветен на култовия немски режисьор Вим Вендерс (официална селекция на фестивала "Златната ракла 2007"), чийто сценарист и режисьор е писателят Ясен Атанасов. Видеопрожекцията е своеобразен поздрав към "София филм фест", защото филмът е заснет именно при гостуването на Вим Вендерс на най-престижния ни кинофорум през 2007, когато той получи Голямата награда на София.

 

Международният фестивал "София: Поетики", съчетаващ поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства, е част от календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019.

Основен партньор на "София: Поетики" е Фондация Америка за България.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
20.03.2012 г. 09:20
Посетено:
1492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14359-zapochva-programata-ot-noshtni-kulturni-sabitiya-v-na-sedmoto-neb-ts-e