Сцена / екран / ефир

Опера на Шостакович за първи път в България

Премиера на Държавна опера – Русе

Опера на Шостакович за първи път в България


◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера - Русе представя

Оперна метаморфоза по операта „Нос” от Дмитрий Шостакович 
По повестта на Н. В. Гогол

Премиера - 20 март (вторник), 19 часа, Зала „Опера”

Представлението е в програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”

Постановъчен екип и участници:
. Режисьор-постановчик: Аделаида Якимова-Фурнаджиева
. Диригент-постановчик: Найден Тодоров
. Диригенти на хора: Драгомир Йосифов и Христо Стоев
. Пластика: Татяна Серафимова
. Художник-сценограф: Иван Токаджиев
. Художник на костюмите: Пенка Казанджиева

. В главните роли: Антон Марков, Мария Цветкова, Георгиос Филаделфефс, Петя Цонева, Александър Баранов, Калоян Христов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В спектакъла, изграден на принципите на театъра на абсурда, в съчетание с някои от принципите на друг авангарден творец от времето, когато е създадена операта (1928) – театралния режисьор Мейерхолд, участват още: пантомимна група от балета на Русенската опера (ръководител на която е опитният хореограф от областта на модерния балет и пантомимата Татяна Соколова), хорът на Русенската опера, както и хор „Васил Арнаудов” – Русе (диригент Драгомир Йосифов). В многобройните епизодични роли – около 30 персонажи, участва почти целият солистичен състав на Русенската опера и най-изявените певци от хора на операта.

Стилистиката на спектакъла достига до териториите на абсурда, абстрактната гротеска, а елементите на сценографията са в полето на ексцентричната условност, будеща сарказъм и самоирония, до които майсторски са доведени всички изпълнители.

За първи път публиката ще види как певците се превръщат в авангардни актьори. За това способства преди всичко музиката на гениалния Шостакович. Но също и работата на режисьора, също така и преобладаващата вълна от нови имена, необременени с клишетата на ретроградните оперни постановки от миналото. Това са млади певци, които са новото попълнение на солистичния състав на Русенската опера, които ще работят вече и в други постановки.

Сред тях са забележителните Антон Марков (баритон, ученик и последовател на известния баритон Михаил Попов – в централната роля на загубилия носа си Ковальов), тенорът Александър Баранов – в ролята на неговия слуга Иван, басът Калоян Христов – в ролята на Доктора, контра-тенорът Андрей Найденов и др.


◊ ДУМИ НА РЕЖИСЬОРА

Ето какво споделя режисьорът на спектакъла д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева:

„В стремежа си да организирам театъра на символите в конкретна сценична форма, прибягнах до стилистиката и на някои театрални практики като балагана и водевила, особено характерни за руския панаирен и комедиен театър от предшестващи епохи.

Балаганът като народно карнавално-шутовско представление (понякога и с елементи на средновековна мистерия), е своеобразен руски вариант на Комедия дел’ Арте – традиционна театрална форма от средата на 16. век... ... В такъв род спектакли още от късното средновековие се използва импровизацията, пантомимата и хиперболизираният жест, ексцентриката, типажният костюм и пиротехнически ефекти, за да произведат магическо въздействие сред публиката. По-късно повечето от тези похвати преминават в миракъла, после в моралитето, а накрая и във фарса.

... Но създавайки спектакъла на операта ”Нос”, имах предвид преди всичко гротескно-сатиричния водевил. И не защото непременно е необходимо той да бъде възроден на сцената днес. А по-скоро, защото самият жанр е тясно свързан с театралната традиция – водевилът по особен начин откликва и на вкуса на широката публика.”


◊ ИСТОРИЯ

През 1965 година в „Мартенски музикални дни” Русенската опера за първи и единствен път у нас представя операта на Шостакович „Катерина Измайлова”. Композиторът присъства на репетициите и на премиерата на своята творба, донесла му и световна слава, и най-жестоките критики и преследване от сталинисткия режим на съветска Русия. Тогава той става и почетен гражданин на Русе. Русенската публика отново има честта за първи път в България да се наслади на първата оперна творба на своя съгражданин Дмитрий Шостакович.

Автор:
Държавна опера – Русе
Публикация:
18.03.2012 г. 15:11
Етикети:
операШостаковичНоспремиера
Държавна опера Русе
Мартенски музикални дни 2012
Посетено:
1529
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14347-opera-na-shostakovich-za-parvi-pat-v-balgariya