Сцена / екран / ефир

Звездите на българския балет

След успеха на "Фолклорни вариации", Фестивална програма "Приятели на България" представя едни от най-известните български балетни артисти

Звездите на българския балет


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт-спектакълът "Звездите на българския балет" е вторият от инициативата на Фестивална програма "Приятели на България" за подкрепа на българската култура "...Туй, що не гасне!".

На 29 март, 19. 30 ч. в зала 1 на НДК българската публика ще се наслади на таланта на едни от най-известните български балет майстори - солисти в балетните трупи на световни театри, преподаватели в големи балетни школи, носители на най-престижните награди от световни форуми. Ще им партнират и младите балетисти от Националното училище за танцово изкуство. 

Българи, танцуващи на престижни сцени: Вяра Начева – солист в Щаатсопер, Берлин, Петя Илиева – солист на Финландския национален балет, Момчил Младенов – солист на „Сюзан Фарел балет”, Сергей Сергиев – хореограф в Indiana Ballet Conservatory, солистите и ансамбъла на Софийска опера и балет ще представят уникална програма, която включва както класически произведения, така и световни образци на модерния балет.


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ

Очаквайте класически изпълнения на:

• Петя Илиева и Александър Александров – фрагменти от “Силфида" - балет, чиято хореография на легендарния датски артист Август Бурнонвил от далечната 1836-а, е запазена до днес;
• Вяра Начева и Емил Йорданов, Петя Илиева и Трифон Митев - фрагменти от един от най-известните балети на Чайковски, "Лебедово езеро";
• Марта Петкова и Момчил Младенов, Вяра Начева и Емил Йорданов - фрагменти от не по-малко известните балети на Чайковски - "Спящата красавица" и "Лешникотрошачката";
• Диляна Никифорова и Росен Канев - фрагменти от балета „Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин;
• Александър Александров - фрагменти от „Буржоа” по музика на Жак Брел;
• Веса Тонова и Никола Хаджитанев - фрагменти от „Дон Кихот” от Минкус, с участието още на Марта Петкова, Росен Канев и ансамбъла на Софийската опера и балет.

От модерните образци ще бъдат представени страстно танго в изпълнение на Сара - Нора Кръстева и Момчил Младенов.

Сергей Сергиев ще импровизира върху музикални импресии, а Диляна Никифорова ще представи танц, вдъхновен от музиката на Корсика.

По покана на Цветан Иванов, управител на програмата, специални гости отново ще бъдат артистите от Дома за ветерани на културата и изкуствата.


. Билети за концерт-спектакъла "Звездите на българския балет“ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim (с отстъпка до 11 март) и от касите на НДК.

Автор:
Фестивална програма "Приятели на България"
Публикация:
05.03.2012 г. 13:10
Посетено:
1681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14254-zvezdite-na-balgarskiya-balet