Сцена / екран / ефир

"Нощна пеперуда" - премиера в Народен театър "Иван Вазов"

Руски сезон 2011 / 2012

◊ СЪБИТИЕТО

Народен театър "Иван Вазов"
представя

"Нощна пеперуда"
от Пьотр Гладилин

Спектакъл за сблъсъка на изкуството с въоръжените сили

Превод: Иван Тотоманов

Режисьор Явор Гърдев

Сценография Даниела Олег Ляхова
Музика Калин Николов
Хореография Виолета Витанова, Станислав Генадиев
Фотограф Симон Варсано

В спектакъла участват:
Михаил Билалов,  Весела Бабинова, Йосиф Шамли,  Христо Петков, Сава Драгунчев

Премиерата на спектакъла е на 8 март 2012 г. на Камерната сцена на Народния театър „Иван Вазов”.


◊ ПИЕСАТА

"Нощна пеперуда" е военна приказка с тъжен край, която разгръща една абсурдна ситуация в абсолютно реална среда. Автор е руснакът Пьотър Гладилин, който освен драматург е сценарист, художник-график, философ и психолог по образование. 

Пиесата „Нощна пеперуда” (Мотылек, 2001) е поставена за първи път в Москва на 17 декември 2001 г. от режисьора Евгений Коменкович в театър „Мастерской Петра Фоменко”. В драмата на главния персонаж – редник Лебедушкин, критиката открива копнежа на Чеховите три сестри по Москва и творческия импулс на Треплев в „Чайка”.

За нея Гладилин получава награда от Министерството на културата на Руската федерация в драматургичния конкурс „Дълг, чест, достойнство” (13.01.2003). На 09 септември 2004 г. излиза премиерата на пиесата в БДТ „Г. А. Тостоногов” с А. Талубеев и Е. Шварева в главните роли и режисьор Н. Пингин.

По негов сценарии през 2006 г. в студиата на Байрак заснемат филма „Аврора” („Аврора или что снилось спящей красавице”), който получава номинация Оскар в категорията Най-добър чуждоезичен филм.

Действието в „Нощна пеперуда” се развива в малък военен гарнизон „в края на глухата равнина, там, откъдето започва вечният мраз”. Полковник Кинчин (Михаил Билалов) е обсебен от страха от хладната смърт, която свири в ушите на всички живи твари в тая пустош. Това е най-обезнадеждаващото нещо в живота му, докато една сутрин не му докладват нечувано извънредно произшествие - войник от Руската армия се превръща в момиче...

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
04.03.2012 г. 16:13
Посетено:
1687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14242-noshtna-peperuda-premiera-v-naroden-teatar-ivan-vazov