Сцена / екран / ефир

Филмова поредица "Женско пространство" по повод 8 март в Институт Сервантес София

Поредицата ще бъде открита на 5 март в 18 ч. с дискусия на тема „Жените в киното”

Филмова поредица "Женско пространство" по повод 8 март в Институт Сервантес София
Кадър от филма "Държавица" (Paisito, реж. Ана Диес, 2009 г.)


◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес - София отбелязва международния Ден на жената Осми март за втора поредна година с филмовата поредица „Женско пространство. Разкази.” От 5 до 8 март в тържествената зала на Институт Сервантес София с вход свободен ще бъдат показани четири филма на изтъкнати жени-режисьори от Испания.

Поредицата ще бъде открита на 5 март в 18 ч. с дискусия на тема „Жените в киното”, тяхната роля и приносът им към седмото изкуство. Специален гост на дебата ще бъде Мартичка Божилова – продуцент на един от най-успешните български документални филми („Георги и пеперудите”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Момчето, което беше цар” – реж. Андрей Паунов, „Коридор № 8” – реж. Борис Десподов и др.). С публиката тя ще обсъди дали през обектива на жената-режисьор нещата изглеждат по-различно и има ли мъжки и женски професии в киното.


◊ ФИЛМИТЕ

„Планове за утрешния ден” (Planes para mañana, реж. Хуана Масиас, 2010 г.), отличен на филмовите фестивали в  Монреал и Лондон, е историята на четири жени, съдбата на всяка от които ще претърпи радикална промяна в един-единствен ден. Възможността за ново и по-добро начало е в ръцете им, но това означава и да скъсат с всичко свое, постигнато в продължение на години.

„Държавица” (Paisito, реж. Ана Диес, 2009 г.) Монтевидео, 1973 г. Да си на 12 години, да си различен и да си влюбен седмица преди най-кървавия военен преврат в най-малката държава в Южна Америка. Историята на Хави и Росана, които в продължение на двадесет години живеят между любовта и омразата.

„Ничия сеньора” (Señora de, реж. Патрисия Ферейра, 2009 г.) е емоционален разказ за обичаи и табута, под знака на които преминава цяло едно поколение испански жени.

„Дори дъжда” (Tambien la lluvia, реж. Исиар Бояин, 2010 г.) Главният герой, режисьорът Себастиан, е твърдо решен да направи филм за една от най-сакралните фигури в световната история – тази на Христофор Колумб. Той иска да преобърне мита за пристигането на Западната цивилизация в Америка, показвайки истинския замисъл на Колумб - жажда за злато, заробване на населението и ужасно насилие срещу дръзналите да му се опълчат. 500 години след Колумб, с тояги и с камъни, местните жители отново се изправят срещу оръжията на модерния свят с тази разлика, че този път битката е не за злато, а за основния природен ресурс – водата. Филмът е носител на 16 награди от филмови фестивали, включително Награда на публиката от Берлинале 2011, и още над 13 номинации. С него на 8 март ще бъде закрита филмовата поредица.


Очакваме ви!


Автор: Институт Сервантес - София
29.02.2012 г. 23:22
Посетено: 1182
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14210-filmova-poreditsa-zhensko-prostranstvo-po-povod-8-mart-v-institut-servantes-sofiya