Сцена / екран / ефир

Три филма от "Берлинале" на София филм фест

Гей парад в бивша Югославия и фалшификацията "Шекспир" са сред сюжетите на филмите

Три филма от "Берлинале" на София филм фест
На снимката: кадър от филма "Анонимен"


◊ ТРИТЕ ФИЛМА ОТ БЕРЛИНАЛЕ

Три филма пристигат за 16-ия София филм фест непосредствено след участие на Берлинале. Това са „Парад” (реж. Сърджан Драгоевич), „Испания” (реж. Аня Соломоновиц) и „Анонимен” (реж. Роланд Емерих). За софийската премиера на „Парад” специално в България идва режисьорът Сърджан Драгоевич. „Испания” пък е австрийски филм, но с български копродуцент – Димитър Гоцев. Българска следа има и в сценария, в който участва и Димитър Динев.


◊ ЮГОПАРАД

„Парад” на Сърджан Драгоевич разказва за бивш сръбски четник, който набира ентусиасти сред някогашните си врагове от Хърватия, Босна и Косово, за да охраняват гей парад. Главният герой Лимун в началото е крайно неприятен мачо, сръбски военен ветеран с тъмно минало, който сега работи като бодигард. Пищната му годеница го кара да охранява гей парад, организиран от човека, който подготвя и тяхната сватба. Лимун се превръща в приятен човек, докато пътува из Хърватия, за да наеме за партньор в охраната свой съперник от войната. Пътешествието ги отвежда в Босна и Косово, за да съберат други бивши врагове. Те се натъпкват в розово Mini на път за Белград, където ги очаква кулминационна битка в защита на парада.

Филмът на Сърджан Драгоевич идва за София филм фест веднага след триумфа на „Берлинале” – Наградата на публиката в секция „Панорама”, Награда на Екуменическото жури и наградата на читателите на изданието „Siegessaüle”.

Този шеметен фарс, който си играе с клишетата и стереотипите, е хит в Сърбия и останалите страни от бивша Югославия - над 500 000 души са гледали комедията на Драгоевич във всичките шест бивши югославски републики.

Киноисторията включва кадри от насилието през 2010 г., когато десни екстремисти прекъснаха гей парада в Белград. Тогава бяха ранени над 100 полицаи. Година след това, през 2011 г., властите в Сърбия забраниха парада, като се аргументираха с опасения за сигурността.


◊ АВСТРИЙСКА ИСПАНИЯ

Австрийският филм „Испания“ на младата Аня Соломоновиц ще бъде показан на София филм фест веднага след успешното си представяне в секция „Форум“ на току-що приключилото Берлинале. Филмът разказва 4 истории на хора, търсещи своето щастие: чужденец, ненадейно блокиран в Австрия, който опитва всичко, за да стигне до първоначалната си дестинация – Испания; реставраторка, която е в конфликт с бившия си съпруг; съпругът, полицейски служител, който наднича в личния живот на смесени семейни двойки; и пристрастен към хазарта мъж, търсещ помощ от съмнителна финансова институция.

Аня Соломоновиц умело използва цветовете, за да ни покаже, че не всичко е толкова реално – повечето кадри са заснети в кафяви, жълти и червени тонове, всичко сякаш се къпе в златна светлина. Но божественото сияние е измамно – точно толкова, колкото и златният воал, който обгръща двама влюбени и бързо изчезва заедно с любовта...


◊ ШЕКСПИР ЛИ Е АВТОРЪТ НА "ХАМЛЕТ"?

Дали Шекспир наистина е написал всичките пиеси, достигнали до наши дни, или те са дело на Едуард де Виър, 17-ия граф на Оксфорд? Звучи като тема за дипломна дисертация. Но не! Това е основната тема в „Анонимен” – най-новият епичен филм на Роланд Емерих – режисьорът, който обича взривовете и края на света („Денят на независимостта”, „След утрешния ден”).

Спорът за авторството на Шекспировите пиеси е стар, поне от средата на XIX век. Стара е и основната идея, че действителният автор на пиесите е бил графът на Оксфорд, Едуард де Виър. Има и такива, които вярват, че това е бил драматургът Кристофър Марлоу или дори самата кралица Елизабет I. Филмът на Емерих обаче стига по-далеч, като поставя историята на Шекспир в политически контекст с борбата за наследяването на трона, за която пиесите са като пропаганда.

Идеята за филма съществува от края на 90-те, но успехът на кинотворби като „Влюбеният Шекспир” и „Елизабет” карат продуцентите да замразят сценария на Джон Орлоф и да му дадат зелена светлина 10 години по-късно, когато Роланд Емерих сяда на режисьорския стол. Филмът беше показан премиерно на Фестивала в Торонто през септември 2011, беше част от програмата на Берлинале „German Cinema - LOLA@Berlinale” и българската публика ще има възможност да го види на 16-ия София филм фест.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.02.2012 г. 20:41
Посетено:
1428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14183-tri-filma-ot-berlinale-na-sofiya-film-fest