Сцена / екран / ефир

Специална седмица в "Денят започва с култура" - България и света в културата днес

Къде се намира България в културната карта на Европа и света

Специална седмица в "Денят започва с култура" - България и света в културата днес
Водещи и модератори на дискусиите ще бъдат Анна Ангелова и Даниел Ненчев.


◊ ТАЗИ СЕДМИЦА

В пет поредни тематични дни – от 27 февруари до 2 март предаването „Денят започва с култура“ по БНТ 1 ще опита да разбере къде се намира България в културната карта на Европа и света. В предаването ще се включат успели по света и в България български артисти и експерти в областта на културата.


• В понеделник, 27 февруари, дискусионната тема ще бъде България и света в киното днес. В студиото ще бъдат – режисьорът достигнал до Топ 9 в надпреварата за Оскар за чуждоезичен филм - Стефан Командарев, директорът на София филм фест Стефан Китанов, режисьорът Иглика Трифонова, която спечели награда в Кан за най-добър сценарий, и кинокритикът Божидар Манов. Те ще говорят за принципа на успехите на българското кино, за световните кинотенденции и какво е общото между двете.


• Във вторник, 28 февруари, темата ще е България и света в изкуството днес, а събеседници – кураторът на предстоящия фестивал за съвременно изкуство - Sofia Contemporary Яра Бубнова, кураторът на последното българско участие на Венецианското биенале – Весела Ножарова и изкуствоведът Филип Зидаров. Те ще отговорят на въпроса кои са най-успешните и значими съвременни български художници и концептуални артисти в България и по света.


• В сряда, 29 февруари, темата България и света в литературата днес ще дискутират най-превежданите български писатели Георги Господинов и Алек Попов, който ще представи и новата си книга. В разговор за състоянието на българската литература и присъствието й по света - ще се включат преводачката Анджела Родел, носителят на наградата Хеликон за нова българска проза 
Васил Георгиев и издателят Светлозар Желев, който ще разкаже и как ще изглежда българският вариант на световното списание за литература Granta.


• В четвъртък, 1 март, темата е България и света в музиката днес. Кои са най-успешните български музиканти? Каква музика се прави в България и как тя се съпоставя със световните тенденции? В предаването ще се включат оперната певица
Александрина Пендачанска, пианистът Людмил Ангелов, композиторът, изпълнител и продуцент Владимир Ампов-Графа, цигуларят Симеон Симеонов и музикалният журналист и музикант Насо Русков. Специален гост ще бъде и победителят в конкурса Българската песен в Евровизия 2012. Това ще бъде първото му интервю в ефира на БНТ след победата на финала.


• В петък, 2 март, темата е България и света в театъра днес. Кои български режисьори поставят по света, как и с какъв успех? Какви български спектакли гостуват на световните фестивали и как се приемат? Какво е качеството на театъра, който се поставя у нас, в сравнение с този по света? Събеседници в този разговор ще бъдат топ режисьорите Александър Морфов и Явор Гърдев и театралния критик Виолета Дечева.

Водещи и модератори на дискусиите ще бъдат Анна Ангелова и Даниел Ненчев.

Денят започва с култура се излъчва на живо - между 9 и 10 часа, от понеделник до петък, по БНТ 1, BNT World и от bnt.bg

Автор:
Цветелина Попова, БНТ
Публикация:
26.02.2012 г. 13:51
Посетено:
4051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14181-spetsialna-sedmitsa-v-denyat-zapochva-s-kultura-balgariya-i-sveta-v-kulturata-dnes