Сцена / екран / ефир

Джулиано Монталдо на София филм фест с "Индустриалецът"

82-годишният режисьор е приятел на легендите Фелини, Антониони и Висконти

Джулиано Монталдо на София филм фест с "Индустриалецът"


◊ СЪБИТИЕТО

82-годишният италиански режисьор Джулиано Монталдо пристига в София през март за 16-ия София филм фест. Ветеранът на италианското кино и приятел на легендите Фелини, Антониони и Висконти ще представи у нас най-новия си филм „Индустриалецът“.

Българската публика ще бъде сред първите му международни зрители. Монталдо пристига в София заедно със съпругата си Вера Пескароло, съавтор на идеята и асистент на съпруга си.


◊ ФИЛМЪТ

„Индустриалецът“ спечели овациите на италианската публика. Атмосферата напомня на „Затъмнението” на Антониони и ни пренася сред сивия градски пейзаж на Торино в разгара на финансовата криза. Главният герой Никола, собственик на фалираща фабрика, се опитва да спаси бизнеса си, но заедно с икономическите проблеми се сблъсква и с лична драма, подозирайки съпругата си Лаура в изневяра...

Най-новият филм на Монталдо е социална критика на съвременното общество. Любопитно е визуалното решение на филма – сивото като символ на безнадеждността.


◊ РЕЖИСЬОРЪТ

Джулиано Монталдо е режисьор на игрални и документални филми и на оперетни спектакли. Започва кариерата си в киното като актьор, след като Карло Лидзани забелязва младия студент и го кани да участва във филма му „Внимание! Бандити!” (1950).

През 1961 дебютира в игралното кино с една история от времето на съпротивата - „Tiro al piccione”, селектирана за конкурсната програма на фестивала във Венеция. След една новела и документален филм за родната му Генуа, през 1965 година се появява „Una bella grinta” – цинична трактовка на икономическия просперитет на следвоенна Италия, отличена със Специалната награда на журито на Берлинале.  

През следващите години пред камерата на Джулиано Монталдо застават много интернационални звезди като Клаус Кински, Джон Касаветис, Питър Фалк, Франко Неро, Джан Мария Волонте, Микеле Плачидо и др.

През 1982 г. кариерата на Джулиано Монталдо продължава с международната телевизионна копродукция „Марко Поло”, показан в над 76 страни, почетен със 7 номинации и 4 награди "Еми".

След няколко американски продукции през 80-те години, италианският режисьор приключва ХХ век в документалното кино и се завръща отново към художествените филми едва през 2008 година, със сценария на Андрей Кончаловски „Демоните на Санкт Петербург”, в който ролята на Достоевски се изпълнява от Мики Манойлович и беше включен в програмата на 14-ия София филм фест.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.02.2012 г. 17:50
Етикети:
италианско кинокинофестфилмови новиникиноСофия филм фест
италиански режисьори
Индустриалецът
Джулиано Монталдо
Посетено:
1761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14168-dzhuliano-montaldo-na-sofiya-film-fest-s-industrialetsat