Сцена / екран / ефир

Дневникът на Дракула

Премиерни спектакли на 24 февруари и 10 март, 19 ч., Музикален театър, София

Дневникът на Дракула


◊ СЪБИТИЕТО

НМТЦ и Балет "Арабеск" представят

Дневникът на Дракула

Със специалното участие на Деян Донков и Биляна Петринска

По идея, либрето и хореография на Мила Искренова, текст Милена Фучеджиева, сценография и костюми Мира Пашова, музика Емилиян Гацов-Елби и произведения на барокови композитори.

Премиерни спектакли на 24 февруари и 10 март 2012, от 19 ч., в Музикален театър, София


"Случвало ми се е да казвам на възрастни пациенти: "Твоята представа за Бог или твоята идея за безсмъртие е атрофирала, затова твоят психичен метаболизъм е разстроен." - Юнг, "Модерният човек в търсене на душата си".

"Ние мъртвите, т.е. призраци, вампири, страдаме от проклятието на безсмъртието” повтаря Брам Стокър до безсъзнание, поставяйки началото на една нова ера в „повишаването на злините на света..."


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Въпреки множеството исторически травми и уроци човекът си остава един интелигентен хищник, за когото всяка изява навън е вид агресия. Спектакълът е много сериозен, защото разглежда желанието за власт през секса и кръвта като основен носител на генетичната ни предопределеност. Започваме с личното и стигаме до общото - навсякъде побеждава по-силният на базата на насилие и манипулации. И така се стига до един свят, в който всички взаимно се консумираме, без да ни доставя винаги особено удоволствие...

Персонажът на Дракула се появява в различни превъплъщения: Граф, Прилеп, Политик, Чиновник, Сериен убиец, Робот...

Той е разнолик опитен хамелеон, променя се според средата и условията, но винаги успява да се имплантира в най-изгодните позиции и да упражнява интелекта си чрез власт и манипулации. Вампирът има много качества - той умее да се харесва, да печели симпатии, да съблазнява и прелъстява, да обира овации - все признаци на интелект, и то доста висок.

Спектакълът е изграден от поредица епизоди, които се въртят около основните знаци и образи на вампирството: разпятия, прилепи, стълби, зъби, нокти, саркофази, кръв, еротични сцени и пр. наслагване на различни впечатления... Но като цяло има доста силна ирония и гротеска, като самозадавяне със собствените желания. Основната тема е за секса и властта като основни двигатели на човешката активност. На финала главният герой се разтапя в светлината, което е участта на всеки вампир.

Автор:
Публикация:
19.02.2012 г. 23:05
Посетено:
1815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14139-dnevnikat-na-drakula