Сцена / екран / ефир

Три филма закриват София филм фест

На 18 март ще видим и новата лента от Аки Каурисмаки „Хавър“

Три филма закриват София филм фест
Кадър от филма "Хавър"


◊ ТРИТЕ ФИЛМА

София филм фест подготвя тройно кинопреживяване в деня на закриването на международната конкурсна програма на фестивала – 18 март. Тогава зрителите ще могат да видят новия филм от известния финландски режисьор Аки Каурисмаки – номинираният за „Златна палма“ в Кан 2011 „Хавър“. Другата чуждестранна лента ще бъде „Раздяла“ на иранския режисьор Асгар Фархади – един от претендентите за „Оскар“, отличен вече със „Златна мечка“ в Берлин 2011 и „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм. Третият филм на 18 март ще бъде български – документалният портрет за футболиста Христо Стоичков на режисьора Борислав Колев.


◊ АКИ КАУРИСМАКИ СЕ ЗАВРЪЩА С „ХАВЪР“

Силна и завладяваща е новата кинотворба на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”, отличена с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Филмът разказва историята на бившия писател и известен бохем Марсел Маркс, оттеглил се в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Там той се сближава с местните хора като честен, но не и проспериращ ваксаджия.

Погребал мечтите си за литературен пробив, Марсел живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното, Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите му брилянтни творби”.

• Режисьорът, продуцентът, сценаристът, актьорът и монтажистът Аки Каурисмаки е роден през 1957 година в Ориматила. Работил е като пощальон, мияч на чинии, кинокритик. Заедно с брат си Мика снима документалния филм „Пътуване около Сайми” и създава продуцентската компания „Villealfa”. Аки Каурисмаки е носител на Голямата награда на журито в Кан за „Мъжът без минало”, отличен по-късно и с наградата на критиката за филм на годината и номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм.


◊ ИРАНСКИ ФИЛМ ВПЕЧАТЛЯВА СВЕТОВНИТЕ ФЕСТИВАЛИ

„Раздяла“ е един от претендентите за „Оскар“ за оригинален сценарий и най-добър чуждоезичен филм. Иранският филм получи признание от Асоциацията на холивудската чуждестранна преса на церемонията по връчване на престижните награди „Златен глобус”.

„Раздяла” беше обявен за най-добър чуждоезичен филм, побеждавайки конкуренцията – „Момчето с колелото” на братя Дарден, „Кожата, в която живея” на Алмодовар, режисьорския дебют на Анджелина Джоли „In the Land of Blood and Honey” и най-новата творба на Джан Имоу „Цветята на войната”.

Филмът е завладяващ и проникновен разказ за съвременно иранско семейство от средната класа и за неизбежните проблеми, които съпътстват всяка връзка. Надер и Симин са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата все още се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран. Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер...

• Заслужените фестивални овации за „Раздяла” са още едно признание за таланта на 39-годишния Асгар Фархади. Още като ученик той проявява интерес към писането, театъра и киното. Минава курсове към „Иранското общество на младото кино” и започва кариерата си на режисьор с филми на 8- и 16-мм лента. Завършва магистратура по режисура в Университета на Техеран през 1998 г. С филма си „За Ели” той печели „Сребърна мечка” за режисура на Берлинале през 2009 година.


◊ ФИЛМЪТ ЗА СТОИЧКОВ

На 18 март ще бъде и премиерата на документалния филм „Стоичков“ на Борислав Колев (сценарист и режисьор) и Димитър Гочев (продуцент). „Зрителите ще се срещнат с един Стоичков, който се различава драстично от неговия клиширан медиен образ – такъв, какъвто не го познават и на места, където не са го виждали”, разказва режисьорът на филма Борислав Колев.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.02.2012 г. 15:00
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14124-tri-filma-zakrivat-sofiya-film-fest