Сцена / екран / ефир

Държавният театър на Северна Гърция гостува на НТ "Иван Вазов"

"Дибук" - на 17 и 18 февруари 2012

Държавният театър на Северна Гърция гостува на НТ "Иван Вазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Държавният театър на Северна Гърция гостува с две представления на 17 и 18 февруари 2012 с пиесата "Дибук" на Народния театър "Иван Вазов".

Автор: Брус Майерс
Превод: Луиза Мицаку
Режисьор: Сотирис Хадзакис
Сценограф : Ерси Дрини
Музика: Савина Янату
Осветление: Андонис Панайотопулос

Участват: Димитрис Папаниколау (Мъжът), Деспина Курти (Жената)

(с български субтитри)

• Под егидата на Посолство на Гърция и със съдействието на Гръцка фондация за култура


След успешното гостуване на спектакъла „Дон Жуан” на Народен театър „Иван Вазов” в Солун миналата година, на свой ред в София гостува Държавен театър на Северна Гърция.

На 17 и 18 февруари от 19:30 часа, на Сцена на IV етаж можете да гледате представлението „Дибук” от Брус Майерс, по творбата на Салом Ански.

В „Дибук” двама актьори изпълняват повече от четиридесет роли, представят еврейската версия на „Ромео и Жулиета” любовна история украсена с ритуали и музика от еврейските традиции.


◊ ДУМИ НА РЕЖИСЬОРА

Горещият ритъм на любовта разклаща живота и телата на мъж и жена, който се опитват да намерят обща посока в живота. Това е съжителство, което им е било предречено от техните предци, но този стар оброк никога не се случва. Мъжът умира от мъка, но неговата душа, която несправедливо страда, ще проникне в тялото на неговата възлюбена. Той ще се откаже да живее и това ще наруши правилата, които държат мъртвите настрана от живите.

Ето така започва старата история за Дибук. История за драматичното отстояване на истинската любов, подчинена на Божията воля. История, която не признава трагичната липса на любов по света.

Благодарен съм на Брус Майерс за безценните беседи, които проведохме, както и на Стефанос Розанис за това, че ни преподаваше частите от Кабала в пиесата.

Искам да пожелая на всички, които ще гледат представлението, да усетят с душите си това, което не могат да възприемат с умовете си. Защото Любовта и Бог, а дори и Празнотата, се раждат и отглеждат в нашите души.

Ако няма Бог, колкото по-религиозни ставаме, толкова повече чезнем в самотата и отчаянието ни пронизва. Така разбирам взаимоотношенията на двойката в "Дибук". Като елегия, посветена на празнотата.

Надявам се, че екстазът, предизвикан от ритуала, ще възпламени душите на актьорите по време на представлението и ще разкажат историята като „Ромео и Жулиета”, родена от еврейска душа.

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
16.02.2012 г. 18:28
Етикети:
театрални новинитеатърНТ Иван Вазов
Северна Гърция
Държавен театър
Дибук
Посетено:
1577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/14113-darzhavniyat-teatar-na-severna-gartsiya-gostuva-na-nt-ivan-vazov