Сцена / екран / ефир

Концерт-спектакъл "...Туй що не гасне! Фолклорни вариации"

Международната фестивална програма "Приятели на България" в подкрепа на българското изкуство през 2012 г.

Концерт-спектакъл "...Туй що не гасне! Фолклорни вариации"


◊ СЪБИТИЕТО

Международна фестивална програма "Приятели на България" подкрепя българското изкуство през 2012 г.

Началото е концерт-спектакълът “…Туй що не гасне! Фолклорни вариации“ на 20.02.2012 г. от 19.30 ч. в зала 1 на НДК.

През 2012 г. Международна фестивална програма „Приятели на България” стартира серия от концерти, целта на които е публиката да се срещне с изкуството на талантливи български изпълнители с широка международна известност и такива, които творят не само в България, но и в чужбина. Насловът на всички концерти е “…Туй, що не гасне!”  

Началото ще бъде поставено с фолклорен концерт-спектакъл на 20 февруари 2012 г. в зала 1 на НДК от 19.30 ч. Събитието има за цел да популяризира новите тенденции в изпълнението и обработката на българския фолклор и да покаже, че той се развива, че той е модерен. В спектакъла ще вземат участие едни от най-изтъкнатите български артисти, популяризиращи българската музика не само у нас, но и по света. Режисьор на представлението е Стефан Мушатов.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Участниците ще покажат разтърсващата красота на българската музика и ще предадат на публиката адреналина от българските народни танци.

Това са:
Фолклорен ансамбъл Тракия - новатори в музикалните и танцови форми, които нито за миг не прекъсват връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Техният хор пее в Парижката зала “Олимпия” през 1990 г. и заема трето място в класацията на “Билборд” за същата година.

Булгара - групата, която използва дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, Jungle, рок и джаз, за да подчертае хармоничната красота на българския фолклор, преплитайки традиционни инструменти с електроакустични. Те са носители на “Аскеер” за авторска музика към театрален спектакъл “Дивите” по Николай Хайтов, участват на всички джаз фестивали в България, на чиито сцени свирят заедно с Били Кобъм, Хюмън Тъч, Милчо Левиев и др. Подгряват концерт на Ал Ди Меола, свирят в Лондонския Shaw Theatre и в Бон по повод обединението на Източна и Западна Германия, което кара и немската публика да се хване на хорото.

Ева квартет - част от състава на Мистерията на българските гласове, с които пеят и до днес, осъществили множество концерти на престижни фестивали и в големите европейски концертни зали, с турнета в над 20 държави по целия свят, записвали за световно известни музиканти.

Дует Двуглас - Даниел Спасов и Милен Иванов - единствените мъжки гласове в концертните програми и албумите на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове”, които търсят съвременни музикални решения и така създават свой неповторим облик.

Бъдещите танцьори и хореографи на България – децата на Националното училище за танцово изкуство – поели огромната отговорност да запазят българското.

По покана на Цветан Иванов, управител на програмата, специални гости на всички концерти ще бъдат артистите от Дома за ветерани на културата и изкуствата.

Инициативите, планувани от Международна фестивална програма „Приятели на България” за 2012 г., целят да привлекат нова публика, да подпомагат младите творци, да показват постиженията на българското музикално и танцово изкуство и да развиват и утвърждават България като един от центровете на европейската култура. 

. Билети за концерт-спектакъла “…Туй що не гасне! Фолклорни вариации„ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim и от касите на НДК.

. Инициативата е подкрепена от Столична община.


◊ ЗА ПРОГРАМАТА "ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ"

Международна фестивална програма "Приятели на България" развива над 10 години различни форми на изява на творчески колективи и индивидуални изпълнители в България и чужбина: общи фестивали на детското творчество, фестивали по отделни жанрови направления и категории участници, конкурси и др. 

Имаме успешни творчески проекти в партньорство с Министерство на образованието, младежта и науката Министерство на културата, Столична община, Областните управи на Софийска област, София и Добрич и др.

Всички издания на Програмата са съпроводени с организиране на майсторски класове, работни срещи между учители, специалисти, ръководители на колективи, общински служители, отговарящи за образованието и културата, представители на Регионалните инспекторати по образование и синдикалните организации. По този начин бяха споделени редица добри практики и създадени ползотворни професионални контакти. Това стимулира организирането на нови конкурси в България в сферата на изкуствата.


. Повече информация за всички инициативи на програма „Приятели на България” можете да намерите на сайта ни  - http://festival-bg.com.
Подкрепете ни във Фейсбук страница: Приятели на България/Friends of Bulgaria.

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
26.01.2012 г. 15:19
Посетено:
2403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13983-kontsert-spektakal-tuy-shto-ne-gasne-folklorni-variatsii