Сцена / екран / ефир

Турският режисьор Нури Билге Джейлан идва за София филм фест

Режисьорът ще представи "Имало едно време в Анадола"

Турският режисьор Нури Билге Джейлан идва за София филм фест


◊ ФИЛМОВОТО СЪБИТИЕ

16-тото издание на международния София филм фест наближава. Първата новина за филмовото събитие е гостуването на турския режисьор Нури Билге Джейлан, който ще получи Наградата на София.

Режисьорът ще дойде за първи път в България и ще представи най-новия си филм „Имало едно време в Анадола“, който получи Голямата награда на журито на 64-ия фестивал в Кан.


◊ ЕДНО ВРЕМЕ В АНАДОЛА

„Имало едно време в Анадола” представя живота в едно малко градче. Той прилича на път през степта – усещането, че „нещо ново и различно” ще се покаже зад следващия хълм се дави в непоколебимо подобните, заострени, изчезващи или монотонно влачещи се друмища... 

Според Дан Файнару („Screen International”) филмът е забележителен не само що се отнася до образите, но и защото представлява дълбок и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество.


◊ НУРИ ОТ ИСТАНБУЛ ДО КАН

Нури Билге Джейлан е роден през 1959 година в Истанбул. Завършва факултета по инженерство в Босфорския университет през 1985 година и като всяка млада, търсеща душа поема в пътешествие към неизвестното. Първо към Лондон, а впоследствие към Катманду, пътуванията му продължават месеци и след завръщането си в Турция той е задължен да изкара военна повинност.

По време на 18-те месеца в армията Джейлан осъзнава, че неговото желание е да прави кино и се записва да учи кинорежисура в университета „Мимар Синан”, Истанбул.

В края на 1993 година започва снимките на късометражния си филм „Какавида”, като използва комбинация от негатив, донесен от Русия, и лента с изтекъл срок на годност от държавната телевизия. „Какавида” е представен в Кан през май 1995 г. и е първият турски късометражен филм, селектиран за участие в конкурс на един от най-престижните фестивали в света.

Трите пълнометражни игрални филма, които следват след „Какавида”, оформят особената „трилогия на провинцията” на Нури Билге Джейлан - „Градче” (1997), „Облаци през май” (1999) и „Отчуждение” (2002). Във филмите си режисьорът включва свои близки приятели и семейството си като актьори и сам поема по-голяма част от техническите дейности – действа като оператор, монтажист, работи по дизайна на звука, сам пише историите и ги режисира.

„Отчуждение” печели Голямата награда на журито (Grand Prix) в Кан 2003 и именно тогава Джейлан привлича вниманието на киноспециалисти и фестивалната публика. Този негов филм има в колекцията си 47 награди, 23 от тях международни, и става най-награждаваната за времето си творба на турското кино.

От края на 2003 година Нури Билге Джейлан започва отново да отделя време на другата си страст – фотографията, и поделя времето си между нея и киното.


◊ ПЪРВИЯТ ТУРСКИ ПРЕТЕНДЕНТ ЗА ОСКАР

През 2006 година Джейлан прави „Климати”, който печели Наградата на ФИПРЕСИ на фестивала в Кан (главните роли в „Климати” се изпълняват от режисьора и съпругата му Ебру Джейлан), а две години по-късно „Три маймуни” отново там му носи режисьорския приз.

Именно този филм е и първото турско предложение за чуждоезичен „Оскар”, което успява да влезе в краткия списък с деветте предложения за номинации. През 2009 година режисьорът се завръща отново в Кан – този път като член на журито на Международния конкурс.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.01.2012 г. 22:28
Етикети:
Посетено:
1577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13967-turskiyat-rezhisyor-nuri-bilge-dzheylan-idva-za-sofiya-film-fest