Сцена / екран / ефир

Четири номинации ИКАР за "Ричард III" на ДТ "Стоян Бъчваров"

Гастроли на спектакъла в Пловдив и София през януари

Четири номинации ИКАР за "Ричард III" на ДТ "Стоян Бъчваров"◊ СЪБИТИЕТО

Постановката „Ричард III” от Уилям Шекспир на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, режисьор Пламен Марков, бе отличена с четири номинации за наградата ИКАР 2012 на Съюза на артистите в България: за сценография и костюми на Мира Каланова, за авторска музика на Калин Николов, за майсторско техническо осъществяване и за главна мъжка роля на Стоян Радев.

Спектакълът ще гастролира на 23 януари от 19.00 ч. на сцената на ДТ „Н. О. Масалитинов” в Пловдив и на 24 януари на сцената на НТ „Иван Вазов” в София.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Знаменитият английски драматург и поет, признат за най-значимия писател в англоезичната литература, остава ненадминат в умението да прониква в човешката същност, разкривайки нейните най-светли и най-мрачни страни. Династията на Тюдорите (1485-1603), по чието време живее Шекспир, се характеризира с динамика на политическия живот, преврати и контрапреврати, издигане и сваляне на крале, много от които ще заемат достойно място в неговите текстове. Сюжета за историческата драма „Ричард III” (1532) Шекспир черпи от известната по онова време хроника на Холинщед, която разказва историята на властолюбивия и безскрупулен Ричард Глостър, брат на крал Едуард IV, унищожил по пътя към престола всички претенденти, всъщност почти цялото си семейство.

В противовес на очакванията, главният герой да бъде представен предимно като злодей, варненската постановка предлага една многостранна концепция с различни гледни точки към сложната и многопластова личност на Ричард, който, от една страна, е жесток владетел и циничен манипулатор, напълно в дъха на Макиавели, но от друга страна, привлича със своята интелигентност, гъвкавост, решителност. Обаянието на персонажа, който Стоян Радев изгражда, идва както от многопластовия прочит, наситен с ироничен, дори комедиен привкус, така и от последователността, с която той води своя Ричард към самопознанието, разочарованието от себе си и безизходицата в края на пътя: „Заменям кралство за кон”.  

В оригиналната си сценична версия Пламен Марков изключва някои от героите в пиесата, затова пък създава един нов събирателен образ Джейн Шор, в изпълнение на Даниела Викторова, който доразвива и динамизира взаимоотношенията между героите.

Участват: Михаил Мутафов (Лорд Бъкингам), Пламен Димитров (Крал Едуард), Валентин Митев (Лорд Хейстингз), Пламен Георгиев (Лорд Станли), Свилен Стоянов (Браканбъри), Владислав Виолинов (Тиръл), Николай Божков (Брандън), Благой Бойчев (Дук Кларънс), Илиян Марков (Лорд Ривърз), Александър Андреев (Ратклиф), Мария Гинкова (Дукеса Йорк), Веселина Михалкова (Кралица Елизабет), Биляна Стоева (Кралица Маргарита), Гергана Плетньова (Лейди Ана) и други.

Търсена особеност на постановката е, че в нея са ангажирани много млади хора, почти през цялото време на сцената е и ученикът от 11. клас Димитър Димитров (Хенри Ричмонд), възпитаник на театралното студио на Стоян Радев.

Интересното сценографско решение и естетските костюми на Мира Каланова, както и авторската музика на Калин Николов внасят висок стил и надграждат магнетичността на спектакъла.

Автор: Виолета Тончева
15.01.2012 г. 21:06
Посетено: 1314
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13933-chetiri-nominatsii-ikar-za-richard-iii-na-dt-stoyan-bachvarov