Сцена / екран / ефир

Учениците на Райна Кабаиванска с "Бохеми" в София и Модена

Проект "Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена"

Учениците на Райна Кабаиванска с "Бохеми" в София и Модена


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 и 11 декември 2011 г., на сцената на Софийска опера и балет учениците на Райна Кабаиванска отново ще имат възможността да се представят в централните роли на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини.

В спектаклите ще участват стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска“ от България и Италия: в ролята на Мими – Силвия Тенева и Доротея Доротеева, в ролята на Мюзета – Мария Радоева, в ролята на Родолфо – Марко Фризони и Кирил Шарбанов, в ролята на Марчело – Даниел Стефанов, в ролята на музиканта Шонар – Матео Ферера, а в ролята на философа Колин – Александър Носиков. Българите Мария Радоева, Даниел Стефанов и Александър Носиков ще се представят и в постановките на „Бохеми“ в Театро комунале “Лучано Павароти” в Модена, които ще бъдат на 27 и 29 януари 2012 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Реализирането на операта „Бохеми” с ученици на Райна Кабаиванска свързва български и италиански изпълнители от школата на знаменитата оперна актриса. Спектакълът е част от проекта „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена” на Нов български университет. Партньори на събитието са Софийската опера и балет и Театро комунале “Лучано Павароти” в Модена. Специален спонсор на събитието е фондация „Америка за България“, която вече поредна година осигурява средствата за присъждане на стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ – предназначени за млади български изпълнители.

Стипендиите покриват различни периоди на обучение лично при Райна Кабаиванска в Италия. Стипендиантите се определят по време на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ, който се провежда всяка година през месец септември и завършва с грандиозен галаконцерт в Софийска опера и балет.

През септември 2011 г. галаконцертът на младите таланти от майсторския клас на Райна Кабаиванска откри честванията по 20-годишния юбилей на Нов български университет. Университетът избра за честването на своя юбилей Галаконцерта на Райна Кабаиванска и нейните студенти, вярвайки, че ценността на университетското образование се състои в създаването и утвърждаването на школи на значимите имена в науката и изкуството.

Днес, близо 15 години след като великото сопрано, успоредно със своята кариера, преподава на по-младото поколение нейни колеги огромното наследство на класическия оперен театър, не само музикалния, но и академичния свят говорят за Школата Кабаиванска. Нейните майсторски класове по вокално майсторство и интерпретация в Италия, последвани от тези в Испания, Франция, Швеция, България, Русия и Япония, създадоха през годините мрежа от музикални академии, театри и университети, верни на класическата вокална школа, работещи с млади изпълнители от Европа, Америка, Азия, Южна Африка, Австралия.

Студентите от школата на Райна Кабаиванска, и нейни стипендианти, се изявяват днес с признат успех в престижни оперни театри, фестивали и конкурси в Германия, Франция, Италия, САЩ, България. Сред техните постижения са дебютите в Миланската Ла Скала, фестивала в Мачерата, Театро Ла Фениче във Венеция, Театро Реджо в Торино, Театро Комунале в Болоня, Театро Комунале в Модена, Театро Реджо в Парма, Театро Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Софийската опера и балет, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, оперния театър в Чикаго, като и първите места на конкурсите "Лучано Павароти" и "Виоти" в Италия, и „Кралица Елизабет“ в Белгия.

Днес Академия „Веки-Тонели“ в Модена, Академия „Киджана“ в Сиена и Нов български университет са институциите, имащи привилегията да развиват школата Кабаиванска.

Операта „Бохеми“ с участието на учениците на Райна Кабаиванска за първи път бе представена през декември 2010 г. с 4 спектакъла в Софийска опера и балет.

Автор:
Веселина Василева, НБУ
Публикация:
07.12.2011 г. 13:42
Посетено:
1990
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13723-uchenitsite-na-rayna-kabaivanska-s-bohemi-v-sofiya-i-modena