Сцена / екран / ефир

Актьори от ДТ "Стоян Бъчваров" възраждат първата българска радиопиеса

Варна - кандидат за европейска столица на културата 2019

Актьори от ДТ "Стоян Бъчваров" възраждат първата българска радиопиеса
Никола Колушки, първият режисьор на първата българска радиопиеса "Крилата помощ"


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 декември от 19.00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, в присъствието на публика и в ефира на радиото, отново ще прозвучи първата българска радиопиеса „Крилата помощ”, излъчена на 26.12.1938 г. Това знаменателно събитие в историята на Радио Варна поставя началото на радиотеатъра в България.

Сегашната постановка е част от цикъла Чуваш ли театъра?” на Радио Варна, който се подкрепя от Програмата за творчески проекти на Община Варна, в рамките на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 година.


◊ РАДИОПИЕСАТА

Ангел Каралийчев и Матвей Вълев написват своята радиопиеса „Крилата помощ”, позовавайки се на действителен случай. Те участват с нея в конкурса на списание “Летец” през 1937 г. и печелят първа награда от тогавашната Дирекция “Въздухоплаване”. Началникът на Радио Варна Никола Колушки, завършил Виенското театрално училище, поставя пиесата, чието излъчване на 26.12.1938 г. бележи рождената дата на радиотеатъра в България.

Сегашната адаптация и режисурата на „Крилата помощ” са дело на актьора от Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Христо Христов. Действащи лица: Станой (телефонист в мина “Орлово гнездо”), Богдан, (машинист в същата мина), Петър (минен надзирател), Радко (негово дете), Андреев (капитан-летец), командир на пожарна команда, водач на спасителна команда, летци, пожарникари, миньори. Участват актьорите: Христо Христов и Стоян Радев, заедно с деца и юноши от ръководените от тях театрални школи, както и актьорът Пламен Димитров.

Факти около постановката публикува Виолета Тончева в книгата си за историята на Радио Варна, “Традицията задължава”, издателство „Славена”, 2004 г., публикувана също и в електронно издателство „LiterNet” - "Традицията задължава":

Ето как Радио Варна поставя началото на българския радиотеатър, което пък става повод за раждането и на първата българска радиотеатрална рецензия. Нейният автор е не друг, а младият тогава, станал по-късно световноизвестен интелектуалец, невероятният творец и поет на словото, Петър Увалиев. Публикацията във в. “Слово” от 02.01.1939 г. е озаглавена “Първа българска радиопиеса”: “Доста назад бяхме останали, докато съседите ни разпръсваха ред радиопиеси, ние не вършехме нищо в тази област. Отличното ръководство на нашите предаватели като че ли се чувстваше възпрепятствано в стремежите си да постигне нещо в тази посока, от незаинтересоваността и на писателите, и на актьорите ни. Затова особена похвала заслужават авторите на първата радиопиеса “Крилата помощ”, предадена на 26.12.1938 г. от варненското студио и артистите, които я изпълниха, и хората около редакцията на списание “Летец”, по чийто почин беше написана пиесата.” “В самия сюжет има нещо - пише още Увалиев, - което тласка въображението на слушателя да си представи това, за което му се говори: пожар избухва в една мина и спасителната команда от Перник прелита със самолети до бреговете на Черно море, за да спаси работниците, затрупани в мината. Има нещо наистина величаво в този полет и въображението може да си го представи по-внушителен от каквото и да е негово изображение, стига само да бъде добре насочвано от гласа, който излиза из високоговорителя.” Никак няма да е прекалено да кажем, че с тази си документалност (вкл. с възпроизвеждането на телефонни разговори и други ефекти) тази радиопиеса може да бъде сравнена с христоматийната емисия на Орсън Уелс “Марсианците нападат Земята”, реализирана в Америка чрез радиото тъкмо по същото време.”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.12.2011 г. 16:51
Посетено:
2032
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13685-aktyori-ot-dt-stoyan-bachvarov-vazrazhdat-parvata-balgarska-radiopiesa