Сцена / екран / ефир

"Калигула" на Явор Гърдев се завръща

Актьорът Димо Алексиев за своя герой

"Калигула" на Явор Гърдев се завръща


◊ СЪБИТИЕТО

Елитният спектакъл на Явор Гърдев „Калигула” се завръща на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” във Варна на 1 декември от 19.00 ч.

Своя магнетичен прочит на връзките между властта, смъртта и изкуството в произведението на Албер Камю Явор Гърдев осъществи преди време в познатия тандем със сценографа Никола Тороманов, с композитора Калин Николов и с участието на актьорите: Димо Алексиев, Даниела Викторова, Стоян Радев, Никола Мутафов, Михаил Мутафов, Симеон Лютаков, Владислав Виолинов, Пламен Димитров, Гергана Христова, Росица Дичева и Гергана Арнаудова.

Постановката получи през 2009 г. три номинации за наградата ИКАР на САБ: за главна мъжка роля на Димо Алексиев, за сценография на Никола Тороманов и за майсторско техническо изпълнение от екипа на ДТ „Стоян Бъчваров”.


◊ АКТЬОРЪТ

След успеха си в ролята на Калигула Димо Алексиев напусна Варна, за да продължи професионалната си кариера в столицата. Дали животът му се дели на периоди преди и след Калигула? Определено да, смята актьорът, на когото все още не се е удало да срещне друг толкова интересен и многопластов образ като римския император - такъв, какъвто го е пресъздал
Албер Камю и какъвто го е видял Явор Гърдев.

Определено му допада своеобразният вид театър на Явор Гърдев, който се доближава много до киното. В неговата сценична версия на „Калигула” дистанцията между правещите и гледащите театър изчезва. Качвайки зрителите на сцената и поставяйки ги буквално на една ръка разстояние от актьорите, той превръща и едните, и другите в съ/участници на потресаващи човешки превъплъщения. „Калигула” е изключително въздействащ спектакъл именно заради тази конфронтация между крайната камерност на сцената и мащабността на посланията. Радвам се, че отново ще вляза под кожата на моя Калигула, признава Димо Алексиев и отправя предизвикателство към публиката в свой стил: Ако бях зрител, нямаше да пропусна нито един спектакъл на „Калигула”.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.11.2011 г. 15:59
Етикети:
театрални спектаклитеатрални новиниДраматичен театърЯвор ГърдевАлбер Камю
Стоян Бъчваров Варна
Димо Алексиев
спектакъл Калигула
Посетено:
2758
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13606-kaligula-na-yavor-gardev-se-zavrashta