Сцена / екран / ефир

Премиера на "Ревизор" в НТ "Иван Вазов"

Руски сезон в Народен театър „Иван Вазов“ 2011/2012

Премиера на "Ревизор" в НТ "Иван Вазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Ревизор
от Н. В. Гогол


Преводач –
Христо Радевски
Режисьор – Мариус Куркински
Сценография – Никола Тороманов
Художник по костюмите – Анна Панайотова
Композитор – Емилиян Гацов

Участват: Мариус Куркински, Рени Врангова, Александра Василева, Веселин Анчев, Цветомира Даскалова, Йосиф Шамли, Васил Драганов, Димо Алексиев, Юлиан Вергов, Леонид Йовчев, Владимир Карамазов, Павлин Петрунов, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, Валери Сегменски,  Калин Яворов, Пламен Пеев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Йордан Петков, Виктор Танев, Виктория Колева, Милена Атанасова, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Петър Пондев, Розалина Пейчева, Василена Гецкова, Сара Морфова, Алена Вергова, Марк Делчев и Симон Александров.

• Премиерните представления са на 17, 18, 26 и 30 ноември, Голяма сцена.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Народният театър „Иван Вазов“ започва своя Руски сезон 2011/2012 г. с един от шедьоврите на световната драматургия – „Ревизор“. През 1834 г. двайсет и пет годишният
Николай Василиевич Гогол създава комедията си по идея на Пушкин за по-малко от два месеца. Пиесата веднага е поставена на сцените на най-големите руски театри в Петербург и Москва и се превръща в изключително театрално събитие. Оттогава „Ревизор“ не слиза от световните театрални сцени.

В Народния театър пиесата на Гогол е поставена за първи път още през 1904 г. от Иван Попов. За последен път „Ревизор“ излиза на сцената на Академичния ни театър през 1954 г., с режисьор проф. Кръстьо Мирски.

Почти 60 години по-късно Мариус Куркински посяга отново към комедията, като разчита на изключителен постановъчен и актьорски екип. Самият той влиза в ролята на Градоначалника, Хлестаков е Владимир Карамазов, а Анна Андреевна – Рени Врангова.

В грандиозната театрална продукция с повече от 30 актьори сценографията е на Никола Тороманов, а костюмите на Анна Панайотова, композитор е Емилиян Гацов.


„Всичките ни беди идват оттам, че щом се вгледаме в настоящето и забележим, че нещо в него е тъжно и мъчително, тутакси махаме с ръка на всичко и се втренчваме в бъдещето. Всички забравят, че пътищата към това светло бъдеще се крият именно в това тъмно и объркано настояще, което никой не желае да опознае.“
Н. В. Гогол
Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
16.11.2011 г. 16:16
Посетено:
2936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13570-premiera-na-revizor-v-nt-ivan-vazov