Сцена / екран / ефир

Премиера на "Праехидно"

Театрален разказ от и за редките видове в природата и обществото

Премиера на "Праехидно"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на „Праехидно”

Театрален разказ от и за редките видове в природата и обществото


“Божеее, колко съм важна, неповторима, може би единствена. Ммммда. Не, това не е суета, прекалено земна съм, за да съм суетна, знам, че съм дебела, трътлеста и с дълъг нос, но знам, че съм важна, това е исторически факт. Аз съм доказателство, че нищо не започва от сега!”
(Из „Праехидно“, текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова)


Премиера на най-новия театрален спектакъл, подготвян от екипа на режисьора Гергана Димитрова и Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ – „Праехидно“.

• Премиерните представления ще се играят на 16, 17 и 18 ноември в Suspacious (ул. „6-ти септември“ No 13). Постановката е и сред 15-те спектакъла, селектирани за участие в първия Фестивал за свободен театър, който ще се състои в София от 16 до 20 ноември. Програмирани са 10 представления, така че препоръчваме да не отлагате, а да гледате сега!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Праехидно“ е театрален лабиринт от неочаквани въпроси, който работи по станалата запазена марка на „36 маймуни“ формула на провокацията – представяне на съвременен драматургичен текст в несценично пространство. Всъщност част от публиката вече познава авторския текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, написан в рамките на „ПроТекст: Произведено в България“ през 2010 г., от пърформанс-четенето му в Националния природонаучен музей същата година.

Този път обаче „Праехидно“ се поставя като самостоятелен театрален спектакъл, което се случва изключително рядко с нови български пиеси. Верни на собствените си традиции, „36 маймуни“ отново избират пространство, което не е театрално и е далеч от класическата „черна кутия“ – този път това е залата с белите платна на Suspacious. 

„Праехидно“ разказва една възможна история с двама главни герои. Проехидната, древен, интелигентен бозайник, с голям нос, мека козина и твърди бодли, броди в търсене на други от своя вид. Тя вероятно е живяла на земята още по времето, когато е имало динозаври, но днес е застрашена от изчезване. Обещаващият професор по математика, Тед Качински, на когото се възлагат надежди за шеметна научна кариера, се отказва от науката и започва своите бомбени акции. Те имат за цел да защитят човешката свобода и достойнство, заплашени от развитието на технологиите и индустриалното общество (виж Манифеста на Тед Качински, "
The Unabomber Manifesto: Industrial Society and Its Future").

Текстът на пиесата се отличава със своята пъзелоподобна структура, която не се съобразява с повелите на традиционната драматургия и вместо да разчита на диалог между героите, преплита фрагменти от няколко сюжетни линии. Още по-забележителен е изборът на теми – взривоопасна смес от екология и тероризъм, поставяща важни, актуални въпроси за размисъл.

За да опознаете по-добре света на „Праехидно“ и да научите подробности за нанотехнологиите, проектът за космическия асансьор, Нова Гвинея и авторите на текста, посетете специално създадения блог на постановката на www.praehidno.wordpress.bg

Очакваме ви!

Премиера:
. 16.11. от 19.30 ч.,
. 17.11. от 20.30 ч. (част от програмата на Фестивал за свободен театър)
. 18.11. от 19.30 ч.


Праехидно

. Текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
. Режисьор: Гергана Димитрова
. Асистент-режисьор: Петко Стоянов
. Сценограф: Елена Шопова
. Авторска музика: Тодор Стоянов - Аmbient Аnarchist
. Видео арт: Владислав Илиев, Любомир Драганов - Phormatik Visual lab. и Никола Налбантов
. Озвучаване: Ясен Тошев
. Участват: Елена Атанасова, Надежда Панайотова, Богдан Казанджиев, Петър Мелтев
. Координация на проектa: Културна фондация "А25"

Времетраене: +/- 80 минути
Следващи дати: 9.12. и 10.12.
Къде: София, Suspacious - ул.“ 6-ти септември“ 13


Билети се продават в мрежата на www.ticketstream.bg, както и в Suspacious, 2 часа преди всяко представление. Цена – 10 лева. За ученици и групи (над 5 билета) - 8 лева. Билети с намаление могат да бъдат закупите от всички офлайн каси на Ticketstream, както и на място.

За допълнителна информация, снимки и интервюта, моля свържете се с Кремена Христова или Павлина Дублекова на info@a25cultfound.org или на телефон +359 878 257 966

***

„36 маймуни“ е независима организация, работеща за създаването на повече и по-качествено съвременно българско изкуство и култура. Известни на публиката със своя дългосрочен проект ПроТекст, те се фокусират върху новата драматургия и всички театрални, сценични и гранични форми.
Вижте повече на: 36monkeys.blogspot.com


Проектът е финансиран от Министерство на културата и Столична програма “Култура” на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата.

Автор:
Виктория Атанасова
Публикация:
16.11.2011 г. 12:44