Сцена / екран / ефир

Кинаджии от Холивуд ще изнесат майсторски класове на фестивала "So!Independent"

„So Academy 2011” ще се проведе от 28 октомври до 2 ноември

Кинаджии от Холивуд ще изнесат майсторски класове на фестивала "So!Independent"


◊ КИНО АКАДЕМИЯ

Фестивалът за американско независимо кино "So!Independent” тази година организира и специална образователна програма, насочена към професионалисти, младежи и студенти. 


„So Academy” е името на програмата, която включва четири майсторски класа и две кинопанорами. Класовете ще бъдат водени от холивудските професионалисти Калина Иванов, Пер Саари, Кенет Тюран и Джеймс Соломон. Първата кино панорама е с филми на Елиа Казан, а втората – с филми, на които сценограф е Калина Иванов. „So Academy” ще се проведе от 28 октомври до 2 ноември в „American Corner” на пл. „Славейков” 4А в София.


◊ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ


• Майсторският клас на
българската сценографка от Холивуд Калина Иванов ще се занимае с всички аспекти на киносценографията и кинопроизводството в САЩ и е озаглавен „Как да постигнем реален успех в Холивуд”. Тя ще сподели опит от успешната си кариера на сценограф, която включва филмите "Мис Слънчице" (Little Miss Sunshine), "Клетвата" (The Vow), "Шаферът" (Made Of Honor), "Моето дръзко момиче" (My Sassy Girl), "Градски момичета" (Uptown Girls), "Кафява захар" (Brown Sugar), "Плувецът" (Swimfan), "Хаос в понеделник вечер" (Monday Night Mayhem), "Домашни светци" (Household Saints) и "Дим" (Smoke), както и най-новият филм на Робърт Редфорд "Конспираторът" (The Conspirator) и "Заешка дупка" (Rabbit Hole) – последните два с български премиери в рамките на тазгодишния "So Independent".
Майсторският клас е на 28 октомври от 11:00 до 13:00 часа.


Продуцентът на Никол Кидман Пер Саари ще води майсторски клас на тема „Как се прави независимо кино в настоящия труден икономически климат”. Той ще говори за подходите, използвани за преодоляване на финансовите предизвикателства при създаването на филма "Заешка дупка" с Никол Кидман, номиниран за ОСКАР 2010 (реж. Джон Камерън Мичъл). Българската премиера на филма ще бъде на "So Independent" на 30 октомври от 19.00 ч. Пер Саари е директор на продуцентската компания на Никол Кидман "Блосъм филмс" (Blossom Films) към Twentieth Century Fox и дългогодишен продуцент от екипа на Робърт Редфорд.
Майсторският клас е на 31 октомври от 11:00 до 13:00 часа.


Сценаристът Джеймс Соломон ще води класа "Изкуството и занаятът да се пише сценарий и пътят на сценария до филмова реализация”, който ще се проведе на 29 октомври от 15:00 до 17:00 часа. Соломон е сценарист на "Конспираторът" (The Conspirator) на Редфорд.

Филмовият критик Кенет Тюран ще изнесе „Лекция за историята на американското независимо кино и неговата връзка с Холивуд и големите американски компании”, последвана от разговор с публиката. Кенет Тюран е водещият филмов критик на "Los Angeles Times" и сутрешното издание на NPR (National Performance Review), а също и директор на литературните награди на "Los Angeles Times". Бил е редовен автор за "Washington Post" и "TV Guide" и е работил като редактор на литературната рубрика на "The Times".
Лекцията ще се състои от 16:00 до 18:00 часа на 1 ноември.


. Повече информация за участие в "So Academy" може да откриете на интернет страницата на фестивала „So!Independent”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.10.2011 г. 13:28
Посетено:
1539
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13411-kinadzhii-ot-holivud-shte-iznesat-maystorski-klasove-na-festivala-so-independent