Сцена / екран / ефир

"So!Independent" кани българска сценографка от Холивуд

Калина Иванов идва в София за премиерата на филма с Никол Кидман „Заешка дупка”

"So!Independent" кани българска сценографка от Холивуд


◊ ПРЕМИЕРАТА

Сценографката от Холивуд Калина Иванов идва за второто издание на фестивала за американско независимо кино „So!Independent”, за да представи номинирания за „Оскар” филм „Заешка дупка”. Филмът е на режисьора Джон Камерън Мичел и е с участието на холивудската звезда Никол Кидман.

Българската премиера на филма е на 30 октомври в 19:00 ч. в Cinema City. За премиерата у нас идва и продуцентът на Никол Кидман Пер Саари.

"Заешка дупка" има още две специални прожекции с представяне от страна на екипа – на 1 ноември в 19:00 ч. в Дом на Киното и на 2 ноември в 19:00 ч. в Cinema City.


◊ БЪЛГАРКА ОТВЪД ОКЕАНА

Калина Иванов е сценограф на „Заешка дупка” (Rabbit Hole), както и на наградения с „Оскар” „Мис Слънчице” (Little Miss Sunshine). Други големи заглавия в кариерата й са „Клетвата” (The Vow), „Шаферът” (Made Of Honor), „Моето дръзко момиче” (My Sassy Girl), „Градски момичета” (Uptown Girls), „Кафява захар” (Brown Sugar), „Плувецът” (Swimfan), „Хаос в понеделник вечер” (Monday Night Mayhem), „Домашни светци” (Household Saints) и „Дим” (Smoke).

Калина Иванов е родена в София. През 1979 г., в разцвета на комунизма, тя и родителите й емигрират и се установяват в Ню Йорк. Там завършва с отличие факултетите „Дизайн” и „Кино” в школата по изкуства „Тиш” на Нюйоркския университет (NYU/TSOA). След шеметна кариера печели престижната награда EMMY за сценография през 2009 г., както и наградата за сценограф на годината на американската Гилдия на сценографите за филма на HBO „Сиви градини” (Grey Gardens), реж. Майкъл Съкси.


◊ ОЩЕ АМЕРИКАНСКИ ГОСТИ

Вторият гост на премиерата на „Заешка дупка” у нас е продуцентът Пер Саари. Той застава начело на продуцентската компания на Никол Кидман „Блосъм филмс” (Blossom Films) към „Twentieth Century Fox” през 2006 г. Освен „Заешка дупка” (Rabbit Hole), заедно с Кидман, Саари продуцира и „Монте Карло” (Monte Carlo) (реж. Томас Безука). Саари и Кидман работят и върху проектите „Осмото чудо” (The Eighth Wonder) на Саймън Кинбърг, римейка на „Как да се омъжиш за милионер” (How to Marry a Millionaire) и „Датчанка” (Danish Girl) на Ласе Халстрьом.

Продуцентът Саари започва кариерата си в киното като асистент на режисьора Робърт Редфорд. В двете години, прекарани на снимките на „Повелителят на конете” (The Horse Whisperer), Саари си спечелва позицията на изпълнителен директор в продуцентската компания на Редфорд „Уайлдууд Ентърпрайсис” (Wildwood Enterprises).


◊ ФИЛМЪТ

"Заешка дупка" (реж. Джон Камерън Мичел) е историята на Бека (Никол Кидман) и Хауи Корбет (Арън Екхарт), които имат щастлив брак, но съвършеният им свят се променя завинаги, когато загубват малкия си син Дани в автомобилна катастрофа. Бека, загърбила успешната си кариера заради детето си, се опитва да изгради нов живот за себе си сред нереалното присъствие на добронамерени приятели и близки.

Болезнени, затрогващи, често смешни, преживяванията на Бека я тласкат да потърси утеха в странна връзка с объркан млад художник на комикси - Джейсън, шофьорът на колата, блъснала малкия Дани. Бека болезнено се вкопчва в Джейсън, което я откъсва от спомените й за Дани. А Хауи потъва в миналото и търси спасение сред чужди хора, предлагащи му онова, което Бека не може да му даде. Загубили почва под краката си, двамата Корбет се изправят пред повратна точка в живота си, а изборът, който всеки от тях прави, е неочакван и опасен.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.10.2011 г. 11:33
Посетено:
1541
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13395-so-independent-kani-balgarska-stsenografka-ot-holivud