Сцена / екран / ефир

Премиера на "В Тоскана" в Народния театър "Иван Вазов"

"В Тоскана" е за кризата на онзи, който всичко си има

Премиера на "В Тоскана" в Народния театър "Иван Вазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на “В Тоскана” от Серджи Белбел, превод на Нева Мичева. Постановъчният екип е от млади, изключително интересни и вече забелязани от критиката и от публиката творци.

Режисьор е Ида Даниел (за спектакъла си ”Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка” в Театрална работилница “Сфумато” тя бе номинирана в категорията “Изгряваща звезда”, “АСКЕЕР 2009” г.), сценографията е на
Рин Ямамура (награда “ИКАР 2010” за най-добра куклена сценография), костюми – Даниела Иванова, музиката е на “Ambient Anarchist” (номинация за музика, “ИКАР” 2010 г.) 

В спектакъла е ангажиран изключително силен актьорски състав - Цветан Алексиев, Марий Росен, Ева Тепавичарова и Цветомира Даскалова.

Премиерата ще бъде на 22 октомври 2011 г. -  Камерна сцена.


◊ ЗА АВТОРА И ПИЕСАТА

Серджи Белбел (Sergi Belbel) е драматург, режисьор, преводач, преподавател, а от 2006 г. директор на Националния театър на Каталуния в Барселона. Роден е в гр. Тераса през 1963 г. Пише пиеси от средата на 80-те. По същото време започва и да поставя: Шекспир, Голдони, Бекет, Мамет, Колтес, дузина от собствените си произведения и множество от тези на други каталунски автори. Сред преводите му са текстове на Расин, Молиер, Мариво, Бернар-Мари Колтес. Франция, Германия и скандинавските страни от години проявяват особен интерес към Белбел и той не случайно е смятан за първопроходец на съвременната каталунска  драматургия в чужбина.

"В Тоскана" (2006) – най-новата пиеса на Белбел. Самият той твърди, че в нея е вложил най-много от собствената си личност.

Сред трийсетината награди, с които е удостоявана работата на Белбел, се открояват трите "Макс" – най-авторитетното отличие за сценични изкуства в Испания, инициатива на испанското Генерално дружество на авторите и издателите (SGAE), което се гласува от 14 000 театрали. Серджи Белбел е носител на Националната награда на Испания за драматургия, Награда “Молиер” във Франция.

"В Тоскана" е за кризата на онзи, който всичко си има. Склонни сме да смятаме преуспелия човек за щастлив и достоен за завист. Но за мен победителят е единак, изгубен в лабиринтите на своя успех...“

Серджи Белбел
Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
20.10.2011 г. 22:26
Етикети:
театрални премиеритеатърпремиера
каталунски драматург
каталунски писател
каталунска драматургия
Каталуния
В Тоскана
НТ Ив. Вазов
Серджи Белбел
Посетено:
1726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13387-premiera-na-v-toskana-v-narodniya-teatar-ivan-vazov