Сцена / екран / ефир

Пиесата-шедьовър на Ф. Г. Лорка "Домът на Бернарда Алба" - спектакъл на млади артисти

Театрална премиера в Институт Сервантес - София

◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес - София и Фестивал на младите в изкуствата “
Via Pontica”, със съдействието на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, представят един съвременен спектакъл по класическата пиеса на Ф. Г. Лорка „Домът на Бернарда Алба”.

Представлението е под режисурата на Николай Младенов - Директор на Учебен драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Премиерата на „Домът на Бернарда Алба” в София е на 17 октомври. Постановката ще се играе всяка вечер до 23 октомври от 19.00 ч. в изложбената зала на Институт Сервантес - София, която за първи път се използва за театрални цели.

Входът е свободен, местата са ограничени. Желаещите да гледат представлението, могат да получат поканата си лично от рецепцията на Институт Сервантес - София след 10 октомври 2011 г. в работното време на Института.

За първи път спектакълът е представен в рамките на четвъртия Фестивал на младите в изкуството "Via Pontica" през м. септември в гр. Балчик. В ролите ще видим актьорите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", специалност „Театър на движението - Пантомима " Мехмед Билял, Елица Костадинова, Магдалена Славчева, Стела Томова, Силвина Владова, Кристина Славчева, Благовеста Митева, Силвия Божидарова. Хореографията е на Петя Попова, сценична среда и костюми: Елена Стумбова и Силвана Илиева, музикална среда: Гергана Пирозова и Николай Младенов.


◊ ПОВЕЧЕ

Пиесата на Лорка „Домът на Бернарда Алба” е считана за един от шедьоврите на автора. Тя е класическа драма за репресията, прелъстяването и предателството в семейство без мъже, където животът на жените се определя от строги социални табута. След смъртта на съпруга си, Бернарда Алба налага осемгодишен траур на своите пет неомъжени дъщери, като ги обрича на ненавистно съжителство в мрачната семейна къща. Нагнетяваното напрежение ескалира в потиснати желания и страсти, насилие, лудост и смърт. Това е спектакъл за сблъсъка между личността и обществото, между личните копнежи и потребности и обществените изисквания, отправени към отделния индивид. Спектакъл за скрити страсти и сексуални желания, за човешката жестокост, за любовта и свободата като непостижими състояния.

Федерико Гарсиа Лорка е вероятно най-значимият испански поет и драматург на XX век, написал едни от най-съществените творби в световната поезия, превеждани на десетки езици. Той е роден във Фуенте Вакерос, Гранада (Андалусия) на 05.06.1899 г. и умира на 19.08.1936 г., като става най-печално известната жертва на Испанската Гражданска война. През 1919 г. Лорка отива в Мадрид, където остава петнайсет години. Напуска университета, за да се посвети изцяло на своето изкуство. Пише пиеси, организира театрални постановки и фолклорни фестивали, чете поезията си пред публика и събира стари народни песни. През този период Лорка става част от групата испански писатели, художници, музиканти и хора на изкуството, известна като "Поколение 27", включваща Салвадор Дали и Луис Бунюел. Те увличат младия поет в сюрреализма. В ранните етапи от творчеството си с групата са били близки и Пабло Неруда, Висенте Уидобро и Хорхе Луис Борхес.
Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
08.10.2011 г. 22:24
Посетено:
1731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13314-piesata-shedyovar-na-f-g-lorka-domat-na-bernarda-alba-spektakal-na-mladi-artisti