Сцена / екран / ефир

Гладоморът в украинския филм "Глад 33"

Есенeн салон на изкуствата и културата – Русе

◊ СЪБИТИЕТО

Прожекция на украинския филм "Глад 33"

На 15 септември от 18:00 ч. в зала „Европа” на Доходното здание

. В рамките на Седмицата на украинското кино


◊ ЗА ФИЛМА

Филмът на режисьора Олес Янчук „Глад 33”, създаден през 1991 година, запознава зрителите с едно умишлено укривано и непризнавано дотогава от Съветската власт трагично събитие в украинската история. Събитие, което потвърждава безхуманността и тоталитаризма на социалистическата политическа система и жестокостта на Йосиф Висарионович Сталин. Той издава през 1932 година жестокия и пагубен за украинските селяни указ, с който масово се отнемат техните животни и произведена продукция. Този пъклен план на комунистическия диктатор, с цел да подчини и лесно да управлява гордия украинец, води до невиждан глад и смъртта на хиляди хора. Така нечовешкият политически акт на съветския вожд става известен в историята като гладомор.

Гладоморът е един от поредните абсурди на комунизма – в най-плодородната част, житницата на СССР, хората умират от глад и то не поради природни бедствия, а поради умишлена политическа стратегия.

Това е жестоката история, но филмът, като всеки стойностен филм, не остава на плоскостта на историческото събитие, а се интересува от влиянието на това събитие върху живота на обикновения човек. Тук е мястото да споменем, че филмът „Глад 33” е създаден по мотиви на повестта на Васил Барка, който е изпитал глада през 1933 година.

Енергичният и трудолюбив човек, чиито смисъл на живота е да изхранва своето семейство, изведнъж изгубва изконния си поминък. Силният и жизнерадостен селянин, без всякаква надежда, вижда как гладът нахлува в неговото семейство. Изведнъж загубил ценностните си битови притежания, той попада в един несвойствен и чужд за него свят на мизерията и мъката.

Гладът идва да обозначи не толкова страдание на тялото и смъртта на човека, колкото погубването на традиционния хармоничен свят. Оттук посредством глада може да се осмисли кризисът в социалния живот, да се разбере антихуманната същност на комунистическия строй.

Режисьор на филма е Олес Янчук, а ролите се изпълняват от: Г. Сулима, Г. Морозюк, О. Горбунов, М. Ковал, О. Ковтун и К. Казимиренко.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
15.09.2011 г. 17:40
Етикети:
комунизъмРусе 2011
глад в Украйна
сталинизъм
Глад 33
гладомор
украинско кино
Есенен салон за култура
Посетено:
2831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13148-gladomorat-v-ukrainskiya-film-glad-33