Сцена / екран / ефир

Рок и хайку на театрална сцена

„Безопасни игли” на български, английски, руски и японски

Рок и хайку на театрална сцена


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път в България рок музиката и хайку поезията си подават ръка в уникалната театрална постановка „Безопасни игли”.

Спектакълът е изграден от Мая Кисьова на базата на стихосбирката "
Безопасни игли" на Петър Чухов, носител на Голямата награда за поезия на Музея “Башо” в Япония. Той е и автор на музиката към постановката, част от която можете да чуете в сайта на Zero Project Studio.

Спектакълът ще се играе на четири езика: български, английски, руски и японски. Визията на актьорската игра се допълва от авторската музика, художествени снимки към всяко хайку и мултимедия.

Предпремиерата на „Безопасни игли” е на 17 септември от 19.00 ч. в Културен център "Красно село", като част от културните събития на Столична община в чест на Деня на София

• Събитието е под патронажа на Посолството на Япония в Република България
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В „Безопасни игли” участват:

.
Петър Чухов, автор, композитор, превод на английски език
. Мая Кисьова, сценарист, режисьор, актриса
. Рафаил Георгиев (скулптор, стипендиант на Министерство на външните работи на Италия в Академия за изящни изкуства в Рим), фото-хайга
. Д-р Валентина Фиданова-Коларова (кинорежисьор, преподавател в НАТФИЗ, НБУ, ЮЗУ), видео, монтаж
. Натали Леви, Русия (автор и преводач на хайку) – превод на руски език
. Баня Нацуиши, Япония (Директор на Световната хайку асоциация) – превод на японски език



„Безопасни игли” е хайку-спектакъл, съчетал слово на 4 езика (български, английски, руски, а в част от визията и японски), театрална игра, фото-хайга, видео и авторска музика. В основата на изследването е извеждането на класическата хайку форма в сценична и визуална реплика, както и създаването на сценарий от реплики-етикети, разклонени в интерпретация на три езика.

Проектът се подготви в продължение на една година, в която бяха направени през 4-те сезона снимки за хайга в България и Полша (София, Балчик, Краков, Закопане и Аушвиц), вдъхновени от 105 хайку на Петър Чухов, носител на Голямата награда за поезия на Музея “Башо” в Япония. Музиката, създадена от Петър Чухов, е изпълнена от автора и актрисата на китара и цигулка. Репетиционният процес реализира индивидуален курс “Писателят като актьор”, разработен от Мая Кисьова, който допуска в определен етап от живота на спектакъла авторът да се включи и като пърформър. Съвременно сценично изображение е потърсено в източни културни елементи от мудри йога, ката от шотокан карате, чайна церемония. Подобен опит се прави за пръв път в България. Спектакълът вече предизвиква интерес в чужбина поради реализираните езикови мостове и експерименталната смелост елитарният литературен жанр хайку да се качи на театрална сцена.


Автор:
Христина Бочева
Публикация:
13.09.2011 г. 23:02
Посетено:
1850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13125-rok-i-hayku-na-teatralna-stsena