Сцена / екран / ефир

Турне в България на българо-френския театрален проект "Завръщане"

Театрална работилница "Бягащи хора" и Le Petit Theatre de Pain представят

Турне в България на българо-френския театрален проект "Завръщане"


◊ СЪБИТИЕТО

„Завръщане”

Автор и режисьор Мария Анева
Българо-френски театрален проект


Театрална работилница "Бягащи хора" към Имаго Хоминис, София
Le Petit Theatre de Pain, Louhossoa, Франция

 
Турне в България в неконвенционални пространства, в дати и часове:


• 08 септември, четвъртък, 20.30 ч., Дом Канети в гр. Русе

• 10 септември, събота, 20 ч. - гр. Силистра, На брега на Дунава (тенекиите)

• 12 септември, понеделник, 19 часа - гр. Варна, в салона на читалище “Пенчо Славейков“, кв. "Владислав Варненчик”

• 13 септември, вторник, 20 ч. - гр. Варна, в двора на Археологическия музей

• 14 септември, сряда, 21 ч. - гр. Велико Търново, в двора на старото Военно училище

• 15 септември, четвъртък, 20 ч. - гр. Габрово, в двора на Априловската гимназия

• 16 септември, петък,  20 ч. - гр. Стара Загора, в двора на Археологическия музей, фестивал "Различния поглед"

• 29 и 30 октомври в Театрална работилница "Сфумато", София.

В случай на лошо време, спектаклите ще се играят на сцените на Драматичните театри на град Силистра, Варна, Велико Търново и Габрово.


Пресконференция по повод българо-френския театрален проект "Завръщане", с автор и режисьор Мария Анева - на 07.09.2011 г. от 11.00 ч. Център Канети, Доходно здание, Русе.


◊ ИСТОРИЯТА

Историята на едно завръщане: Един мъж от Източна Европа, който живее в чужбина. Не много беден, не много нещастен, не много самотен. Телефонно обаждане го връща към миналото. „Ела, трябва да погребем майка”. Завръщането е трудно. Всичко е отново различно, променено. Страната, навиците, езика, парите. Започва наново едно пътуване... назад. На това лутане е свидетел един таксиметров шофьор, един „евтин психолог”, както казват българите с отегчение. Без да иска и без да го знае, този „таксиджия“ се превръща в един от най-близките му хора. Щастливият Одисей, който след голямото пътешествие намира старото маслиново дърво от своето детство...  Да, но маслиновото дърво го няма, няма я и майката, нито младостта.

В търсене на изгубения рай, „завръщащият се” се превръща в отражение на една Страна, на едно Семейство, на Приятелите.

„Завръщане” е театрално “Road movie” през улиците на „една” страна, през песните на едно поколение.           
Музиката - композирана специално за спектакъла, се изпълнява на живо.
           
Спектакълът е със субтитри на френски език.


„Освен темите за загубената идентичност, за невъзможното завръщане и за изминалото време, които ме вълнуват, позволих си да покажа своя поглед към родината си - толкова близка и толкова далечна. Обществото, чувството за безсилие, бягството, парите, о, да, особено парите. В какво сме се превърнали? Обслужващ персонал на един желан, но все още недостъпен свят? Това ли са мечтите ни? Да станем средностатистически консуматори, за да се радваме на изобилие от скара-бира  и за да си подарим нов силиконов бюст за Коледа? Не, разбира се.

Всичко е много по-комплексно, противоречиво. Ето тази комплектност и противоречивост е интересна и представлява богата театрална материя, защото докосва човешки взаимоотношения.

Комично, жалко, смешно, сериозно... и живо. Има нещо крайно и безкомпромисно в тази история – в историята на героя, в моята, в твоята история?”
Мария Анева, автор и режисьор на „Завръщане”
     

◊ ПРОЕКТЪТ

История на проекта – Франция и България

Проектът с автор и режисьор Мария Анева, бе защитен по време на семинара „Артистите говорят на артистите”, през февруари 2010 в Белгия, организиран от IN-SITU (европейска мрежа от институции и програматори за изкуството в неконвенционално пространство).
                      
„Завръщане”, създаден между Франция и България, се игра през юни 2011 в IN програмата на фестивала Viva Cite; Sotteviles les Rouen (международен фестивал за изкуство в неконвенционални пространства) и фестивала Harri Huri, международен театрален фестивал.

Театрална работилница "Бягащи хора", клон на сдружение "Имаго Хоминис" се стреми с този подход да бъде проводник на културни пространства, на изкуството там, където не го очакваме, не само в театри, но и в неконвенционални пространства. Мечтае за Култура за всички...

Сдружението има за цел: Да бъде винаги в процес на търсене и творене, с грижата за един жив, взискателен и достъпен Театър. Да вписва спектаклите в съвременния свят, без страх да се докосва до парливите теми на съвременното ни общество. Да бъде  проводник на култура, не само за силно развитите културни „метрополии” в България, но и на места, където културата е загубена като навик, традиция и икономика.
  
                                         
Мария Анева. Родена в 1973 година, град Силистра. Играе като дете в трупата на Драматичен театър „Сава Доброплодни” с директор Емил Кьостебеков. Завършва лингвистика в град Бордо, Франция, а после и актьорско майсторство и педагогика в театралния университет "Мишел дьо Монтен" при Жорж Биго, режисьор и актьор от „Le Тhéâtre du Soleil”.

От 12 години играе и поставя спектакли в една от най-известните национално признатати трупи „Le Petit Théâtre de Pain”, Louhossoa, Франция и е в постоянно общуване със зрителите и на Испания, Белгия, Германия и Монако. Ко-директор е на Театралния център за творчески резиденции Fabrique de Théâtre Harri Xuri, Франция. Трупата играе често в „Le Тhéâtre du Soleil”, където последния път Ариан Мнушкин ги прие със спектакъла „Еmbedded” от Тим Робинс, с който трупата дели един и същ учител: Жорж Биго.

Личностите, които са й повлияли творчески, са Тадеуш Кантор, Уажди Моауад, Наталия Зверева, също и спектаклите на ТР "Сфумато", а и много съвременни български автори и артисти.
   

Екип - L’équipe

. Автор и режисьор: Мария Анева
. Превод на френски: Мария Анева и Vincent Claverie
. Асистенти: Ximun Fuchs и Калин Ангелов
. Работа по движението и пространството: Philippe Ducou
. Музика и звук: Детелин Йосифов, Калин Ангелов, Ximun Fuchs
. Сценография и художествено осветление: Daisy Watkiss
. Декор и кукла: Daisy Watkiss и Nelson Leon (от Tun und Kirshen Германия, създатели на английската трупа Footsbarn Theater)
. Главен техник: Laurent Lurault
. Администрация: Aurélie Lambert, Anne Legoff Мария Анева, Калина Вагенщайн, с участието на Арт Офис, София.
. Досие и комуникация: Vincent Claverie
. Афиш: Илиян Ирумов - Имаго Хоминис, София

. Участват актьорите: Мира Бонжева, Цанка Цанева, Алеко Атанасов, Мирослав Михов, Детелин Йосифов (музикант), Николай Чилов.


С благодарност към всички подкрепили и помогнали проекта: Театрална работилница "Сфумато", Аве Иванова, Владимир Петков, Арт офис, Daniel Andrieu, Ximun Fuchs.

   
Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
04.09.2011 г. 16:01
Етикети:
Посетено:
1988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13061-turne-v-balgariya-na-balgaro-frenskiya-teatralen-proekt-zavrashtane