Сцена / екран / ефир

Унгарският Модерен балет на Сегед гостува в София на 28 юни със спектакъла "Унисоно"

По повод приключването на унгарското председателство на ЕС

Унгарският Модерен балет на Сегед гостува в София на 28 юни със спектакъла "Унисоно"


◊ СЪБИТИЕТО

Сегедският модерен балет ще представи спектакъла „Unisono/Унисоно“ на 28 юни в Софийска опера и балет, от 19.30 часа и ще отбележи края на Унгарското председателство на ЕС в България.

Сегедският модерен балет гостува в София по покана на Посолството на Република Унгария и Унгарския културен институт. Спектакълът се осъществява и с помощта на Софийска опера и балет и Програмата Медия Груп и е в рамките на културните програми на Дунавската стратегия.

Вход свободен!



◊ ПОВЕЧЕ ЗА БАЛЕТА

Сегедският модерен балет е създаден преди 24 години и за това време успява да получи международно признание и да се превърне в една от любимите балетни трупи на Унгария. Само за тази година, по повод унгарското председателство на ЕС, Сегедският модерен балет гостува в Кайро, Александрия, Братислава и Любляна и навсякъде пожъна невероятен успех.

В София балетът ще гостува с постановката Унисоно, създадена по музика на Девета симфония на Бетовен. Ето как хореографът на постановката, Тамаш Юронич, представя спектакъла: „Девета симфония освен с мястото си, заемано в музикалния свят, е прекрасна творба и поради това, че поражда мисли, валидни и до днес. Общото послание на Бетовен и Шилер може би никога досега не е било толкова важно. Жаждата за откриване на универсална, всеобща духовност, прекрачваща границите, издигаща се над религиите сега, когато икономическото обединение на света изглежда реалистично бъдеще, е по-актуална от всякога. Съвместното, обединено разпалване на душите на хората, на тяхната духовност, обединената движеща сила на мисълта е извечната мечта на всехи мислител-хуманист. Дали подобен духовен UNISONO би бил способен да промени света ни, ежедневието ни? Вярвам, че е така. Откриването на общата реч обаче не е въпрос на еднообразие. Тържеството на истинското съзвучие може да възникне само ако го съпътства освобождаването на индивидуалността. Радостта от откриването на собствената ни независимо човешка същност.”
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
24.06.2011 г. 18:01
Етикети:
модерен балетбалет
унгарско председателство
балет от Сегед
унгарска трупа
унгарски балет
Посетено:
2807
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12802-ungarskiyat-moderen-balet-na-seged-gostuva-v-sofiya-na-28-yuni-sas-spektakala-unisono